Nieuwe website: waterdiertjes tellen om de waterkwaliteit te bepalen

Nieuwe website: waterdiertjes tellen om de waterkwaliteit te bepalen

Op 7 mei start, in de Week van Ons Water, de Nationale Waterdiertjestelling waarbij scholieren van basis- en voortgezet onderwijs uit het hele land waterschorpioenen, libellenlarven, rugzwemmers en andere waterdieren tellen. Gegevens uit de telling van de waterdiertjes kunnen waterbeheerders helpen bij het bepalen van de kwaliteit van ons water. Biodiversiteit is een goede graadmeter voor de kwaliteit. De organisatoren hopen met de waterdiertjestelling meer inzicht te krijgen in de verschillen in biodiversiteit in de Nederlandse wateren en de achtergrond daarvan.

Scheepnet en smartphone

Meedoen aan de Nationale Waterdiertjestelling is simpel. Deelnemers gaan met een schepnet en smartphone naar de waterkant. De diertjes die ze vangen kunnen ze via www.waterdiertjes.nl makkelijk identificeren. Via de website kun je doorgeven het diertje te hebben gespot, waarna een kwaliteitsscore van het water verschijnt. De meetgegevens van de deelnemers aan de Nationale Waterdiertjestelling zijn te gebruiken door onderzoekers, waterschappen, natuurorganisaties en iedereen met interesse voor wat er in het water leeft. Na de zomer worden de resultaten van de telling 2018 gepubliceerd. Tellen van diertjes kan echter het hele jaar door.

Lancering tijdens Week van Ons Water

De nationale waterdiertjestelling sluit aan bij het thema van deze voorjaarseditie van de Week van Ons Water: schoon en gezond water in de buurt. Overal in het land worden in dat kader uitjes en activiteiten georganiseerd, waarbij bezoekers leren over water en waterbeheer, maar ook zelf de handen uit de mouwen kunnen steken. De waterbeheerders in Nederland organiseren de Week van Ons Water om Nederlanders bewust te maken van het bijzondere van water. Dit doen zij door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland. Waterbeheer in Nederland is namelijk nooit klaar. Ook het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard organiseert deze week diverse activiteiten.

Water in Nederland steeds schoner, maar waterkwaliteit moet omhoog

De waterkwaliteit is de laatste tientallen jaren sterk verbeterd. Het gaat steeds beter met het water, maar nog geregeld zitten er te veel meststoffen, bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen in. "Hoewel de chemische waterkwaliteit zeker is verbeterd, blijft de biologie (waterdieren en waterplanten) achter in veel wateren in de stedelijke en agrarische omgeving," aldus Edwin Peeters, wetenschapper van de Wageningen Universiteit die verbonden is aan waterdiertjes.nl. Het inventariseren van de waterdieren vertelt dan ook hoe het met het water is gesteld en waar eventueel nog maatregelen moeten worden genomen. Meten is tenslotte weten.

www.waterdiertjes.nl is een initiatief van het educatieve onderzoeksprogramma GLOBE, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Wageningen Universiteit en de Unie van Waterschappen.