Opening waterplein Berkelplein in Rotterdam

Opening waterplein Berkelplein in Rotterdam

Berkelplein

Hoogheemraad Paul van den Eijnden en wethouder Bert Wijbenga openen vrijdagmiddag 14 december het negende waterplein van Rotterdam, het Berkelplein in Kralingen.

De nieuwe inrichting van het plein is in samenwerking met de Arentschool, kinderopvang Mundo, stichting DOCK en bewoners tot stand gekomen. Een waterberging onder het plein draagt bij aan een klimaatbestendig Rotterdam.

Scholieren van de Arentschool maken een waterkunstwerk

In overleg met de buurt is het Berkelplein opnieuw ingericht met nieuwe speeltoestellen, straatmeubilair en meer groen. Een al bestaand kunstwerk geeft nu samen met de nieuwe inrichting en beplanting vorm aan een veilig groen plein om elkaar te ontmoeten, te verblijven en te spelen. Leerlingen van de Arentschool maakten voor de opening een bijzonder waterkunstwerk op het plein.

Hoosbuien

We hebben te maken met steeds extremer weer en zwaardere hoosbuien. In gebieden met veel gebouwen, asfalt en betegelde tuinen kan het water niet weg of kan het riool de hoeveelheid water niet aan.

Hoogheemraad Paul van den Eijnden daarover: “Dit kan en moet anders. In de stad houden we het regenwater zoveel mogelijk vast waar het valt. Door de druppels rechtstreeks de ondergrond in te laten zakken, werkt de stad als een grote spons.”

Bovengronds speelplein, ondergronds waterberging

Onder het Berkelplein is daarom een waterberging aangebracht. Deze houdt het regenwater tijdelijk vast, zodat het langzaam in de bodem kan zakken. Onder het Berkelplein is nu plek voor ruim 3.500 volle badkuipen aan regenwater. Van den Eijnden: “Ook de riolering zit minder snel vol bij hoosbuien en heeft hier dus baat bij.”

Bovengronds neemt deze oplossing geen ruimte in beslag, waardoor het plein multifunctioneel gebruikt kan worden: ondergronds een waterberging, bovengronds een speelplein en een aantrekkelijke ontmoetingsplek.

De realisatie van dit waterplein betekent weer een stap op weg naar een

klimaatbestendige stad.
Dwarsdoorsnede Berkelplein met waterberging