Opening ZOHO Regenletters: Slimme regenwaterbuffer en gebiedsicoon

Opening ZOHO Regenletters: Slimme regenwaterbuffer en gebiedsicoon

De ZOHO Regenletters in nieuwe regentuin Agniesebuurt

Op vrijdag 8 juni worden de slimme ZOHO Regenletters in de Rotterdamse Agniesebuurt geopend, tijdens het We Love Public Space Festival.

In Rotterdam werken we met gemeente, ondernemers en bewoners aan grote en kleine initiatieven die inspelen op de steeds heftiger regenbuien. Zo ook in de Rotterdamse Agniesebuurt en het naastgelegen Zomerhofkwartier (ZOHO), waar onlangs nog een ‘hoosbuiproof’ regentuin werd aangelegd. Ook de daarin geplaatste ZOHO Regenletters dragen op een slimme manier bij aan de oplossing voor wateroverlast. Op 8 juni om 17.00 uur worden deze Regenletters feestelijk geopend. Het festival is gratis en iedereen die publieke ruimte een warm hart toedraagt is welkom: van planoloog tot kunstenaar, van ontwerper tot stadsecoloog.

Slimme waterbuffer

De ZOHO Regenletters, ontworpen en ontwikkeld door Studio Bas Sala, zijn regenwaterbuffer en gebiedsicoon ineen. Het regenwater van de naastgelegen Hofbogen wordt naar de ZOHO Regenletters geleid en komt zo niet in het riool. Een ingebouwd ‘smart’ systeem op zonne-energie houdt via internet de weersvoorspelling in de gaten. Indien een zware bui in aantocht is laat het systeem het water los en creëert zo bufferruimte voor de komende regenbui. Tijdens lange periodes van droogte wordt het water juist vastgehouden om het omliggende groen van water te voorzien.

ZOHO regentuin met regenletters

De Regenletters zijn ontwikkeld en gebouwd in Rotterdam, met bijdragen van uiteenlopende partijen zoals het hoogheemraadschap, de gemeente en de Wijkcoöperatie Noord.