Samen voor schoon water

Samen voor schoon water

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wil zwerfafval verminderen. Daarom sluiten wij ons aan bij de Statiegeldalliantie. Deze alliantie van lokale overheden, bedrijven en natuurorganisaties dringt er bij de Nederlandse en Belgische regering op aan om het huidige statiegeldsysteem uit te breiden.

Helaas drijft er nog te veel zwerfafval in het water en gooien mensen hun afval nog langs de oever weg. Er zijn veel initiatieven die helpen om zwerfafval uit de natuur te verwijderen. Zaterdag 24 maart was de Landelijke Opschoondag waarbij het hoogheemraadschap samen bewoners langs de oevers van de Boezem in Rotterdam zwerfafval opruimden. Naast deze goede initiatieven vinden wij het belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken. De Statiegeldalliantie wil zwerfafval terugdringen door op meer verpakkingen statiegeld te heffen. Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen.

Het heffen van statiegeld heeft een positieve invloed op het milieu. Het zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval.

Bestuurder Agnes van Zoelen: “Als waterbeheerder van dit gebied werken wij dagelijks aan een betere waterkwaliteit. Zwerfafval in het water en bermen is slecht voor de waterkwaliteit en wij willen daar graag vanaf. Wij sluiten ons daarom aan bij de Statiegeldalliantie om ervoor te zorgen dat het water en de omgeving weer schoon worden. Nóg belangrijker vinden wij dat het ook schoon blijft, daar kunnen wij allemaal ons steentje aan bijdragen.”

In 2017 verscheen het rapport 'Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes'. Uit dit rapport blijkt dat met de uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes en blikjes het zwerfafval jaarlijks met 70 tot 90% zal afnemen. Inmiddels hebben al meer dan 200 organisaties uit Nederland en België zich aangesloten.

Meer informatie: www.statiegeldalliantie.org.