Uitagenda tijdens de Week van Ons Water

Uitagenda tijdens de Week van Ons Water

Waterwandeling Rotterdam Centrum

Van maandag 7 tot zaterdag 12 mei vragen we aandacht voor water in en om het huis. Er worden weer tal van leerzame en verrassende activiteiten georganiseerd.

Maandag 7 mei - Fietsexcursie Prins Alexander

Op maandagmiddag 7 mei van 17.00 tot 18.30 uur organiseren we samen met de Stichting Hart voor Prins Alexander een waterexcursie. Om deze wijk in de laagst gelegen polder van Europa droog te houden, onderhoudt het waterschap een ingenieus watersysteem van watergangen, stuwen en gemalen. Hoe werkt dat precies? We starten de fietstocht bij Begraafplaats Oud Kralingen.

Aanmelden voor deze fietsexcursie kan via www.shvpa.nl/aanmelden. Neem uw eigen fiets mee.

Waterwandelingen

Ontdek de Museumparkgarage, het Benthemplein en de DakAkker tijdens de Week van Ons Water! Op 9 en 11 mei organiseren we met onze collega’s van de gemeente Rotterdam twee waterwandelingen door de stad. Tijdens deze excursies ontdekt u wat voor maatregelen we gezamenlijk uitvoeren voor een klimaatbestendig Rotterdam. De wandelingen voeren langs verschillende plekken waar we de openbare ruimte bij hevige regenbuien tijdelijk kunnen gebruiken als waterberging. Tegelijk verminderen we hiermee de hitte tijdens hete zomerdagen. Ook met bewoners en ondernemers hebben we al veel gedaan, voorbeelden hiervan komen zeker aan bod. Na afloop van de waterwandelingen is er tijd voor een drankje met onze collega’s. Voor beide excursies geldt dat maximaal 30 personen zich kunnen opgeven, wees er dus snel bij!

Woensdag 9 mei: Rotterdam Centrum (INSCHRIJVEN HELAAS NIET MEER MOGELIJK)

Woensdag 9 mei bezoeken we onder andere de Westersingel en de ondergrondse waterberging in de Museumparkgarage. Bij hevige regen kunnen we hier tijdelijk 10 miljoen liter water opslaan!

Inschrijven helaas niet meer mogelijk
Tijd: 13:30 - 15:00 uur
Adres: Westersingel thv Kruisplein
Deelname is gratis

Vrijdag 11 mei -  Rotterdam Noord

Vrijdag bezoeken we het Benthemplein, de ZOHO-regentuin en de DakAkker in Rotterdam Noord. We leggen uit waarom het waterplein Benthemplein juist hier gebouwd is én hoe het bijdraagt aan droge voeten.

Inschrijven helaas niet meer mogelijk
Tijd: 13:30 - 15:00 uur
Adres: Westersingel thv Kruisplein
Deelname is gratis

Zaterdag 12 mei - Nationale Molen- en Gemalendag

De volgende molens en gemalen zijn van 10.00 tot 16.00 uur open:

  • Prinsenmolen, Prinsemolenpad 72 in Rotterdam
  • Molen Beneden Haastrecht, Provincialeweg West 64 in Gouda heeft diverse activiteiten.
  • Molen Windlust, Kortenoord 3 in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft diverse activiteiten.
  • Jan Anne Beijerinckgemaal, Bermweg 13 - 15 in Capelle aan den IJssel
  • Gemaal De Hooge Boezem, Hoogstraat 31 in Haastrecht

Op de landelijke Molen- en Gemalendag stellen onze educatiepartners Gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht en het J.A. Beijerinckgemaal in Capelle aan den IJssel hun deuren open. Op deze dag verwelkomen vrijwilligers u graag. Gemaal de Hooge Boezem is een prachtig poldermuseum voor jong en oud, u kunt hier onder meer de tentoonstelling Dijken, onze veiligheid bezoeken. Het historische Beijerinckgemaal zet voor de gelegenheid haar oude elektrische pompen in werking.

Zaterdag 12 mei – lancering van onze nieuwe fietsroutes in de Fietsplanner App!

Nieuw in de Fietsplanner App: onze waterschap routes Langs de Rotte en Door de Zuidplas. Fiets ze met ons mee! Waterschapsbestuurder Toon van der Klugt en Richard Valkering van de Fietsersbond fietsen de route Door de Zuidplas (circa 30 km) met u. “Fietsend langs dijken, ouderwetse sluizen, molens, molenstompen en gemalen krijgt u een beeld van het hedendaagse waterbeheer en komen heden en verleden bij elkaar. Dit mede dankzij de toelichting in de Fietsplanner bij de diverse waterwerken die u passeert.” Aldus dagelijks bestuurder en loco-dijkgraaf Toon van der Klugt. Tijdens de route vertelt hij u van alles over het belangrijke waterschapswerk in dit laaggelegen gebied.

We starten om 11.00 uur bij Molen Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Adres: Kortenoord 3, Nieuwerkerk aan den IJssel.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar communicatie@hhsk.nl

Fietsplanner App downloaden

De nieuwe fietsroutes zijn opgenomen in de App van de Fietsersbond: Fietsplanner. Deze vindt u in de Apple App Store en bij Google Play. De routes zijn ook te vinden via www.routeplanner.fietsersbond.nl

Onze waterroutes Langs de Rotte en Door de Zuidplas vindt u onder meer onder de voorgeplande routes.