Waterschap doet proef om waterplantengroei Krimpen aan den IJssel te stimuleren

Waterschap doet proef om waterplantengroei Krimpen aan den IJssel te stimuleren

Krimpen aan den IJssel

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard onderzoekt hoe het de waterkwaliteit in Krimpen aan den IJssel kan verbeteren. De waterkwaliteit is op plekken minder door het ontbreken van waterplanten. Dit bleek uit een test in 2009 en opnieuw in 2015. Daarom plaatst het waterschap nu als proef in een aantal sloten planten die daar voorheen ook groeiden, zoals gedoornd hoornblad, waterpest en krabbescheer.

Het gaat om een kleinschalig experiment met vijf proefveldjes van in totaal 150 m2. In het onderzoek kijkt het waterschap ook naar de invloed van kreeften op de ontwikkeling van waterplanten. Om kreeften buiten te houden, komen in elk proefveld drie kooien (exclosures) te staan, zodat bekeken kan worden hoe de planten groeien binnen en buiten deze kooien.

Eerder dit jaar heeft adviesbureau Witteveen en Bos onderzocht op welke plaatsen in de gemeente het water voldoende helder is zodat de condities voor waterplantengroei aanwezig zijn. Van die plekken is bodemmateriaal in emmers geschept. Hierin zijn waterplanten geënt. Op basis van de bevindingen is bepaald waar waterplanten kunnen worden geënt, om te kijken of dit effect heeft op de waterplantengroei. Om de groei van waterplanten weer op gang te brengen, zet het waterschap nu op kleine schaal planten uit er voorheen ook groeiden, zoals gedoornd hoornblad en waterpest. De planten worden in het najaar geplaatst, zodat ze in het volgende seizoen kunnen aanslaan. In het voorjaar komt daar ook nog krabbescheer bij. Doorlopend wordt de ontwikkeling van de waterplanten en de aanwezigheid van kreeften gemonitord. Na afloop van het onderzoek bepaalt het waterschap de vervolgstappen op basis van de onderzoeksresultaten.