Regenradar Rijnmond geplaatst

Regenradar Rijnmond geplaatst

Op dinsdag 10 september heeft de gemeente Rotterdam de nieuwe Regenradar Rijnmond geplaatst, bovenop het dak van kantoorgebouw De Delftse Poort. Dit technologische hoogstandje (op 150 meter boven de grond) is een samenwerking tussen de gemeente en waterschappen in Rotterdam, waaronder het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Wateroverlast in kaart

De Regenradar Rijnmond meet en voorspelt heel lokaal de neerslag in de regio. Met de resultaten kunnen gemeente en waterschappen beter bepalen hoe en waar wateroverlast en -schade tegen te gaan. De geavanceerde radar meet elke minuut de hoeveelheid neerslag op straatniveau.

Unieke techniek

De unieke regenradar is 3,5 meter breed en 2,20 meter hoog. Hij kan in twee richtingen radarsignaal uitzenden en de vorm van regendruppels meten. Daarmee stelt hij vast of de druppels in een wolk zitten of vallen in een regenbui en of het hagel, sneeuw of motregen is. Ook meet de radar de richting en de snelheid waarmee druppels vallen. Met die gegevens kan geconstateerd worden waar er neerslag gaat vallen en hoeveel. Rotterdam is de eerste stad in Nederland met zo’n geavanceerde regenradar.

Doorontwikkeling

In 2015 is een voorgaande versie van de innovatieve regenradar al op het dak van de Delftse Poort gezet. Deze is door een hevige storm en onweersbui dusdanig beschadigd, dat er een nieuwe ontwikkeld moest worden. De nieuwe regenradar is nauwkeuriger en weersbestendiger. Met de nauwkeurige neerslagregistratie kunnen gemeente Rotterdam en de waterschappen de effecten van een regenbui na afloop veel beter analyseren. Daarmee worden knelpunten in de afvoer van het regenwater zichtbaar en kunnen er passende maatregelen worden getroffen. De bedoeling is dat voor en tijdens een bui de neerslaggegevens worden gebruikt om gemalen te sturen en waterbergingen in te zetten. Zoals de ondergrondse waterberging onder de Museumparkgarage of het waterplein Benthemplein. Ook helpt de data van de regenradar Rijnmond bij het maken van een lokaal weerbericht. Dat weerbericht wordt getoond in een app die eind 2019 voor alle Rotterdammers beschikbaar moet zijn.

Regenradar

Locatie

De regenradar wordt in de tweede week van september 2019 op het dak van de Delftse Poort gezet. Dat is op 150 meter hoogte. Hoog genoeg om over heel het Rijnmondgebied uit te kijken.

Toekomst

De regenradar Rijnmond is een stuk nauwkeuriger dan de nationale regenradar, maar kijkt bijvoorbeeld maar tot Hoek van Holland. Voorspellen is dus nog lastig, maar wanneer de radar geïntegreerd wordt in andere regenradars kunnen er op termijn voorspellingen worden gedaan.

Samenwerking

Gemeente Rotterdam zet de volgende stap in de doorontwikkeling van de regenradar Rijnmond. Dit doet ze samen met Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland. TU Delft ontwikkelt het slimme algoritme waarmee de zwaarte van de buien kan worden bepaald.