Sloten gecontroleerd vanuit de ruimte

Sloten gecontroleerd vanuit de ruimte

Controle sloten

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft het onderhoud van sloten dit jaar voor een deel gecontroleerd vanuit de ruimte met behulp van satellietbeelden. Het is de eerste keer dat wij sloten met deze nieuwe techniek beoordelen.

We doen een test in een deel van ons gebied om te zien of deze manier van controleren preciezer, efficiënter en kostenbesparend is. 

Elk jaar in oktober en november controleren onze medewerkers alle sloten in ons gebied met het blote oog. Goed onderhoud voor juiste doorstroming van water is noodzakelijk om water te kunnen aanvoeren bij droogte en afvoeren bij hevige regenval. Ze gaan alle sloten langs en voeren de controles in op een tablet. Hier zijn ze een aantal weken mee bezig. 

Minder kosten, resultaten gedetailleerder

Dit jaar zijn daarnaast satellietbeelden gemaakt van een deel van de sloten. De beelden worden bekeken met speciaal ontwikkelde software. Daardoor weten we van alle sloten welke wel of niet schoon zijn. Deze proef en de resultaten van de controle door onze medewerkers gaan we vergelijken om te kijken in hoeverre ze overeenkomen.

Als de test positief is, zou dit een hoop tijd en geld schelen in de toekomst. Door satellietbeelden te gebruiken, moeten we dan alleen nog de sloten beoordelen, die zijn afgekeurd. Daarnaast zijn de resultaten gedetailleerder en kunnen we alle locaties op precies dezelfde manier in beeld brengen.