Bestrijding eikenprocessierups op bomen langs Breekade en Kooipad

In de nacht van zondag 19 op maandag 20 april worden door een aannemer aaltjes (hele kleine wormpjes die je niet met het blote oog kunt zien) gespoten op eikenbomen langs de Breekade in Krimpen aan den IJssel en het Kooipad in Lekkerkerk. Deze beestjes zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Ze vallen de larven van de rupsen aan, waardoor het aantal in de zomer veel minder zal zijn.

De wormpjes overleven niet in zonlicht. Daarom moeten ze in de nacht op bomen worden gespoten, waar de rupsen en larven op zitten. Dan blijven ze enkele uren actief. In de nacht van zondag op maandag is daarom mogelijk geluid te horen van verkeer op de Breekade of het Kooipad.

VOORKOMEN VAN NESTEN

Al enkele jaren is er langs het fietspad op de Breekade in Krimpen aan den IJssel en langs het Kooipad in Lekkerkerk overlast van de eikenprocessierups. Daarom begint het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard nu al met een nieuwe manier van het bestrijden van de rups. Zo willen we voorkomen dat er later dit jaar grote nesten ontstaan.

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is wegbeheerder in de Krimpenerwaard op alle wegen buiten de bebouwde kom met uitzondering van de provinciale wegen.