Derde maaironde dijken in september

Derde maaironde dijken in september

Derde maaironde van dijken

We zijn begonnen om de dijken in ons voor de laatste keer dit jaar te maaien. Dit keer wordt het gras op zowel de bovenste als onderste helft van het talud gemaaid.

Op diverse locaties maaien we voor de verkeersveiligheid ook de zichthoeken en bermen mee. De maaiwerkzaamheden aan zowel de Schielandse- als de Krimpenerwaardsezijde beginnen tegelijkertijd vanaf Gouda.

Meer verschillende dieren en planten

In de eerste maaironde in mei is alleen de bovenste helft van het dijktalud gemaaid. Hierdoor konden er hoeken ontstaan waar vlinders en insecten konden schuilen en ook voldoende voedsel konden vinden. Daarnaast kon bij diverse plantensoorten zaadontwikkeling plaatsvinden. In juni volgde de tweede maaironde waarbij de onderste helft van het dijktalud is gemaaid. Door deze manier van maaien is dit jaar voor het eerst de zeldzame koninginnenpage in ons gebied gezien.

Door de dijken in drie rondes te maaien, verwachten we daarnaast een sterkere grasmat te bereiken. Een sterke grasmat is belangrijk voor onze dijken (en waterveiligheid).

De maaiwerkzaamheden zijn eind september afgerond.