Dode vissen in de Ringvaart in Moordrecht

Dode vissen in de Ringvaart in Moordrecht

Archieffoto dode vissen in Moordrecht

Vrijdagmorgen 22 mei hebben we meldingen gekregen van dode en naar lucht happende vissen in de Ringvaart in Moordrecht. Onze medewerkers hebben hier een lager zuurstofgehalte in het water gemeten.

Door de gemiddeld hogere temperaturen van afgelopen periode vermindert de kwaliteit van het water in sommige vaarten, sloten, plassen en vijvers. Ook is er minder beweging in het water waardoor het zuurstofgehalte daalt en bacteriën harder groeien dan normaal. Hierdoor kunt u soms dode vissen in sloten of singels zien. Dat is een vervelend gezicht en het kan stinken. We proberen dit te voorkomen door de aanvoer van vers water met een hoger zuurstofgehalte. In droge periodes is dat lastig, omdat we dan niet genoeg goed zoetwater hebben.

Samen met de gemeente zorgen wij ervoor dat de dode vissen uit het water worden gehaald. Dit gebeurt bij kleinere aantallen door de dierenambulance. Bij grotere aantallen dode vissen schakelen we beroepsvissers in.

Ook u kunt helpen de kans op dode vissen te verkleinen. Laat uw hond niet bij water poepen en voer eenden en vissen niet. Stoffen uit poep en gft-afval zijn een voedselbron voor blauwalg, bacteriën en kroos.

WAAR KAN IK EEN MELDING DOEN VAN DODE VISSEN?

Als u dode vissen ziet, kunt u dit bij ons melden via telefoonnummer 010 45 37 200 of bij uw gemeente via 14+netnummer. Andere zieke dieren kunt u bij de dierenambulance melden.

HEEFT U VRAGEN?

Heeft u een vraag over vissterfte? Wellicht staat het antwoord bij de veelgestelde vragen.