Eerste zonnepanelen op zuiveringen geplaatst

Eerste zonnepanelen op zuiveringen geplaatst

Zonnepanelen op onze zuivering

Voor de periode 2019-2023 is er vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor duurzame maatregelen. Hiervoor plaatsen we zonnepanelen op de afvalwaterzuiveringen Groenedijk in Capelle aan den IJssel en Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Op dit moment worden de eerste zonnepanelen op de daken van afvalwaterzuivering Groenedijk IJssel geplaatst. Eind april/begin mei gaan deze zonnepanelen hun eerste energie voor ons waterschap opwekken. Daarna plaatsen we zonnepanelen op de daken van afvalwaterzuivering Kortenoord. Met deze zonnepanelen wekken wij per jaar 763.000 kWh op. Dat is ongeveer 14% van het totale verbruik van deze twee zuiveringen samen. Dit is evenveel als 217 huishoudens per jaar gebruiken.

ENERGIENEUTRAAL 2025

Het waterschap heeft als doel om in 2025 100% energieneutraal te zijn. We wekken dan net zoveel energie op als dat we verbruiken. De afvalwaterzuiveringen verbruiken ongeveer 72% van de totale energie dat ons waterschap nodig heeft. Daarom werken wij er hard aan dit waar mogelijk te verminderen  en te compenseren door zelf energie (duurzaam) op te wekken. 

Alles weten over de duurzame doelen van ons waterschap? Bekijk onze pagina Duurzaam Waterschap