Extra controle droogtegevoelige kades nu al nodig

Extra controle droogtegevoelige kades nu al nodig

Controle droogtegevoelige veenkades

Medewerkers van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voeren volgende week extra controles uit aan droogtegevoelige kades. Sinds maart is er weinig regen gevallen in Nederland. Door het neerslagtekort is controle van deze veenkades nu al nodig.

Dat is eerder dan in de recordjaren 1976 en 2018. Bij aanhoudende droogte bestaat namelijk de kans dat de kades uitdrogen, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Uiteindelijk kan een kade wegschuiven als er te veel schade is ontstaan.

KADES WORDEN LICHTER BIJ DROOGTE

Veen bestaat voor een groot deel uit onverteerde plantenresten. Bij een hoge grondwaterstand en voldoende neerslag blijft veen nat en is een kade zwaar en sterk genoeg om water uit een rivier of kanaal tegen te houden. Bij droogte verdampt veel water uit veen, waardoor het lichter wordt. Daardoor kan een kade te licht worden om water tegen te houden. Door extra controles uit te voeren, houden we deze kades scherp in de gaten en kunnen we op tijd maatregelen nemen als dat nodig is.
Als dat nodig is, kunnen we kades repareren en verstevigen door scheuren op te vullen met klei of er klei tegenaan en op te leggen. De kade is dan zwaarder en de kans op wegschuiven of verzakken neemt af.