Heliport Groen van start

Heliport Groen van start

Bouwbord Heliport

In Rotterdam is het project Heliport Groen van start gegaan. Het binnenterrein van dit opvallende punthuizencomplex in het centrum van de stad gaat op de schop. Eerst wordt het riool vervangen, daarna begint het vergroenen en klimaatbestendig maken van het binnenterrein.

Ruim twee jaar geleden ontstond het project vanuit een bewonersinitiatief om een deel van het versteende binnenterrein te vervangen door een mooi groen en bloemrijk gebied. Dit leverde zoveel positieve reacties op, dat het plan werd opgevat om het hele binnenterrein aan te pakken.

KLIMAATKLAAR

Het nieuwe binnenterrein wordt klimaatbestendig: beter bestand tegen langdurige, hevige regen en extreme hitte. Nu nog stroomt regenwater van de daken en het plein rechtstreeks het riool in. Zonde van dat schone regenwater en een onnodige belasting voor het riool – dat heeft het al zwaar genoeg bij hoosbuien. De buurtbewoners zagen dat dit ook anders kan.

Zo gaan er veel tegels uit die worden vervangen door diverse soorten groen en bloemen. Ook worden de regenpijpen aan het binnenterrein afgekoppeld, dus losgehaald van de riolering. Dit zorgt ervoor dat het riool minder wordt belast. Het water wordt opgevangen en weggeleid naar de Karnemelkshaven, het water dat rond en door het complex stroomt.

De speeltoestellen worden van hout gemaakt en er wordt een zogeheten ‘wormenhotel’ geplaatst. Hierin wordt gft-afval omgezet in compost. Dit compost wordt weer gebruikt voor het groen op het binnenterrein. Het groen op het binnenterrein wordt deels door betrokken bewoners onderhouden, en deels door de gemeente.

BETROKKEN BUURT

Het project is een initiatief van bewoners van Heliport en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met wijkraden in het Oude Noorden en de Agniesebuurt, de gemeente Rotterdam, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en stichting Tussentuin.

Diana Vergeer, bewoner van Heliport en initiatiefnemer van Heliport Groen: “Ik ben trots op hetgeen we met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. We hebben naar iedereen geluisterd en zijn tot een mooi eindontwerp gekomen. Spannend dat het nu echt tot uitvoering gaat komen!” In december 2020 wordt het project opgeleverd. In het voorjaar van 2021 zal het binnenterrein vervolgens worden voorzien van heel veel mooie bloemen. Bewoners, bezoekers en passanten kunnen dan genieten van het kleurige, klimaatbestendige Heliport.”