Is de droogte voorbij?

Is de droogte voorbij?

Droogtemeter: rivierafvoer

Voor een goede waterstand in sloten en plassen is onze regio afhankelijk van de hoeveelheid regen én de beschikbare hoeveelheid zoetwater in de rivieren. De afgelopen tijd is lokaal flink wat regen gevallen. Ook de temperaturen zijn een stuk lager dan tijdens de recente hittegolf. Wat betekent dit voor onze regio?

Wanneer het lang droog en warm is geweest, is er een enorme hoeveelheid water verdampt uit sloten en plassen. Ook hebben bomen en planten grondwater opgenomen. Een fikse hoosbui is dan meestal niet genoeg om de waterstanden op de juiste hoogte te houden. Bij het uitblijven van voldoende regen vullen we dit aan met zoetwater vanuit de Hollandsche IJssel, de Nieuwe Maas en de Lek. Deze rivieren voeren regen en smeltwater af vanuit het buitenland naar de Noordzee. Een deel van dit zoete water gebruiken we vervolgens in ons gebied. Dit is niet alleen belangrijk voor planten en dieren, land- en tuinbouw, maar ook om de dijken en kades sterk en veilig te houden.

Door droogte in het buitenland zijn waterstanden in de rivieren nog steeds laag. Hierdoor kunnen we beperkt zoetwater ‘aftappen’ uit deze rivieren. De gevallen regen heeft de natuur dus weer even een handje geholpen, maar we hebben op sommige dagen ook rivierwater nodig. Daarom blijven we als waterschap alert en houden we de rivieren goed in de gaten om optimaal van het beschikbare zoete water te profiteren.

 


Bekijk het actuele neerslagtekort in Nederland in een grafiek