Klimaatbestendige entree Diergaarde Blijdorp

Klimaatbestendige entree Diergaarde Blijdorp

De laatste bufferblocks gingen op hun plek met wat hulp van hoogheemraad Agnes van Zoelen, wethouder Bert Wijbenga en directeur-bestuurder van Diergaarde Blijdorp Erik Zevenbergen

Het voorplein bij de entree van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam wordt klimaatbestendig. Boven én onder de grond krijgt het plein een stevige opknapbeurt. Het gebied wordt niet alleen opgehoogd en opnieuw bestraat, maar ook omgevormd tot een buffer voor regenwater.

Via de omringende daken van het plein, waaronder het dak van de Rivièrahal, wordt het regenwater opgevangen en onder de grond opgeslagen dankzij 490 m2 aan ‘bufferblocks’. Deze stenen blokken bevatten holle ruimtes waar het regenwater instroomt. Dit water wordt vervolgens gezuiverd via speciale filters, zodat het hergebruikt kan worden voor dieren en planten.

De aanpak van het voorplein wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de Gemeente Rotterdam, de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Deze partijen werken samen in het innovatieprogramma van de TU Delft, VPdelta genaamd. Op vrijdag 4 december lieten hoogheemraad Agnes van Zoelen en wethouder Bert Wijbenga de laatste van de bufferblocks op hun plek landen, klaar om hun werk in de ondergrond te doen.

Een laag stevige holle bufferblocks vangt regenwater op.

Naar verwachting kan Blijdorp met dit nieuwe systeem jaarlijks circa 9.000 m3 kraanwater besparen. Dat zijn zo’n 75.000 badkuipen vol en maar liefst 30% van de jaarlijkse watervraag aan deze zijde van de dierentuin. Door het regenwater op te vangen, voorkomt de diergaarde bovendien te zware belasting en overstromen van het riool. Dat is weer positief voor de waterkwaliteit in de aangrenzende wateren van de Statensingel en het Vroesenpark. Voor de kerstvakantie zijn alle Bufferblocks geplaatst. Het voorplein zal rond het voorjaar 2021 zijn opgehoogd en bestraat.

Diergaarde Blijdorp als proeftuin

Diergaarde Blijdorp heeft al jaren te maken met wateroverlast op het voorplein bij de oude entree. Het voorplein is verzakt en deels geasfalteerd. Hierdoor bleven er vaak grote plassen liggen. Maar ook in tijden van droogte, kon de grote watervraag van Diergaarde Blijdorp voor problemen zorgen. In het VPdelta programma is Diergaarde Blijdorp uitgekozen als proeftuin voor stedelijk waterkwaliteitsbeheer. In de samenwerking zijn inmiddels al verschillende projecten afgerond om de waterkwaliteit in de Diergaarde te verbeteren.

Bezoekers betrekken bij het klimaat

Naast een grote besparing op de watervraag willen Diergaarde Blijdorp en haar partners met dit project een voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om duurzaamheid, klimaatadaptatie en waterbewustzijn. Ze willen bezoekers inspireren beter voor de natuur te zorgen, hen hierover te vertellen en handvatten te bieden zelf bij te dragen. Bij het project zien bezoekers wat zij zelf kunnen doen om regenwater op te slaan en te hergebruiken.