Minister Cora van Nieuwenhuizen opent EXPO A16 Rotterdam

Minister Cora van Nieuwenhuizen opent EXPO A16 Rotterdam

De Expo A16 Rotterdam is officieel geopend. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) nam vrijdag het belevingscentrum officieel in gebruik.

In de Expo A16 Rotterdam krijgen bezoekers een bijzonder kijkje achter de schermen bij de aanleg van de nieuwe snelweg. Een veilige tunnel onder de Rotte aanleggen zonder schade aan de omgeving is een belangrijk onderdeel. Daarnaast loopt de nieuwe weg door een gebied met grote peilverschillen. Het waterpeil op de goede hoogte houden, is dan ook een uitdaging. 

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft daarom in goede samenwerking met Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie De Groene Boog een plan opgesteld voor het watersysteem in het gebied. “Het hoogheemraadschap heeft het nieuwe gemaal aan de Bergweg Zuid met het oog op de aanleg van de A16 Rotterdam, vergroot en dieper aangelegd. Zo wordt ook het waterpeil in het Molenlaankwartier op de goede hoogte gehouden. Het gemaal kan 1000 gevulde badkuipen water per minuut verpompen. De aannemer voert daarnaast allerlei maatregelen aan het watersysteem uit, zodat de regio droge voeten en gezond water houdt”, aldus dijkgraaf Toon van der Klugt. 

VERKEN EN BELEEF DE A16

De Expo A16 Rotterdam is geen traditioneel bezoekerscentrum, maar een echte bezienswaardigheid. Iedereen kan zich op een interactieve en beeldende manier informeren over de aanleg van de nieuwe (verlengde) A16. Centraal in het centrum dat door bouwcombinatie De Groene Boog in samenwerking met Rijkswaterstaat is ontwikkeld bevindt zich de interactieve plattegrond waar bezoekers met behulp van een navikart meer informatie krijgen over het project. Wie werken er allemaal mee aan de bouw van de snelweg en wat zijn de technische uitdagingen? Daarnaast duik je met de tentoonstellingsfilm de geschiedenis van de noordoostrand van Rotterdam in en zie je objecten die straks langs de nieuwe snelweg te vinden zijn. Buiten de Expo is een speeltuin voor kinderen. Ook worden diverse wandelingen en evenementen georganiseerd. 

De Expo A16 Rotterdam bevindt zich aan de rand van het Lage Bergs Bos en is vanaf 
dinsdag 10 maart 2020 iedere dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. 

Expo A16 Rotterdam tijdelijk gesloten

In navolging van de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus heeft de projectorganisatie besloten de Expo A16 Rotterdam vanaf vrijdag 13 maart (tot nader bericht) tijdelijk te sluiten. Geplande groepsbezoeken worden geannuleerd. De projectorganisatie neemt contact op met de desbetreffende partijen om hen hierover te informeren.

Foto: Van links naar rechts: Marco Zeeman (directeur Rijkswaterstaat), Hein Versteegen (projectdirecteur De Groene Boog), Cora van Nieuwenhuizen (minister Infrastructuur en Waterstaat), Floor Vermeulen (gedeputeerde Provincie Zuid-Holland), Toon van der Klugt (dijkgraaf, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard), Barbara Kathmann (wethouder Rotterdam), Marcel Belt (hoogheemraad, Hoogheemraadschap Delfland), Simon Fortuyn (wethouder Lansingerland) en  Pieter van de Stadt (burgemeester Lansingerland). Fotograaf: Erik Fecken