Ongewenste plant weghalen uit de sloot

Ongewenste plant weghalen uit de sloot

Watercrassula

In het water langs de Maasdamstraat in Zoetermeer is opnieuw watercrassula ontdekt. De woekerplant groeit een stukje verderop in dezelfde sloot waar de plant vorig jaar voor het eerst is gevonden en weggehaald.

Het waterschap hield hier rekening mee. Kleine deeltjes van de plant stromen gemakkelijk met het water mee om ergens anders weer uit te groeien. Watercrassula groeit snel en overwoekert en verdringt andere water- en oeverplanten. 

WEGHALEN EN AFDEKKEN

In de week van 11 mei laat het waterschap de watercrassula weghalen door specialisten. De planten worden meteen afgevoerd en vernietigd. De plekken waar de watercrassula wordt weggehaald, worden minimaal een jaar lang afgedekt met doek. Dit voorkomt dat de plant opnieuw gaat groeien. Het waterschap blijft de groeiplekken en sloten in de wijde omgeving regelmatig controleren op nieuwe watercrassula.

GRAAG MELDING MAKEN

Het bestrijden van watercrassula is een lastige klus en moet zorgvuldig gebeuren. Wie watercrassula ziet, doet er goed aan de plant niet zelf weg te halen. Beter is het om de groeilocatie door te geven aan het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (010-4537200). Watercrassula (of waternaaldkruid) is een heldergroen vetplantje met puntige blaadjes aan een ronde steel. De blaadjes hebben soms een korte stekelpunt. De plant komt niet van nature voor in Nederland en komt oorspronkelijk uit Australië.