Schieland en de Krimpenerwaard blijft alert vanwege hoge waterstanden

Schieland en de Krimpenerwaard blijft alert vanwege hoge waterstanden

Hoogwater in de Nieuwe Maas

De storm Ciara en het hoge rivier- en zeewater houden de regio flink bezig. Hoewel het hoogtepunt van de storm voorbij lijkt, blijven de gevolgen ervan ook de komende dagen nog goed merkbaar. De combinatie met springtij zorgt voor hoge waterstanden langs de kust en op de rivieren in de regio Rijnmond. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en andere overheden houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Het hoogheemraadschap blijft voorbereid op de voorspelde hoge waterstanden. Om ruimte te maken voor het hoge water hebben we de waterstanden in sloten en plassen in ons gebied waar mogelijk in aanloop naar de storm al verlaagd. Dijken, kades en keringen in ons gebied houden we extra scherp in de gaten. Ook de wegen in de Krimpenerwaard hebben onze aandacht. Waar nodig zagen we takken af om te voorkomen dat ze door de wind afbreken en vallen.

HOLLANDSCHE IJSSELKERING GESLOTEN

In de nacht van zondag op maandag (9 op 10 februari) heeft Rijkswaterstaat de Hollandsche IJsselkering gesloten. Deze kering bij Krimpen aan den IJssel beschermt onder andere het laagstgelegen deel van Nederland, de Zuidplaspolder op 6.76 meter onder NAP. De Hollandsche IJsselkering gaat bij een verwachte waterstand van 2,25 meter boven NAP tijdig dicht.

HOOGWATER NIEUWE MAAS EN HOLLANDSE IJSSEL

Op maandag en dinsdag sluit de gemeente Rotterdam tijdens het hogere water de ‘deuren’ in de doorgang naar het Boerengat bij het Oostplein. Deze doorgang in de Maasboulevard verbindt de Nieuwe Maas met het Boerengat. De toegang gaat tijdens hoogwater dicht om het achterliggende gebied te beschermen tegen wateroverlast. Een gesloten Boerengat betekent dat wij geen water uit de Rotte naar de Nieuwe Maas kunnen pompen. Hierop hebben we ons voorbereid door we het waterpeil in de Rotte eerder al te verlagen. Deze extra ruimte stelt ons in staat om het water in de regio zo goed mogelijk te beheren.