Veilig zwemmen in natuurwater

Veilig zwemmen in natuurwater

Kralingse Plas, een officiële buitenzwemlocatie

Verkoeling zoeken in open water? Check eerst waar dit veilig kan. Gebruik daarvoor de gratis zwemwater-app en vind een veilige zwemplek in de buurt. De app en de website van zwemwater.nl geeft actuele informatie over honderden officieel aangewezen buitenzwemlocaties in Nederland.

Zwemmen bij sluizen, bruggen en gemalen levensgevaarlijk

Zwem gerust in een zwemplas en duik niet zomaar een vaart of rivier in. Zwemmen bij bruggen, sluizen en gemalen heeft risico’s. Daar zwemmen kan levensgevaarlijk zijn bijvoorbeeld door draaikolken, onverwachte stromingen en ongelijke bodems.

Onzichtbare gevaren

Een voorbeeld is het water rondom de Snelle Sluis in Moordrecht. Bij warm weer springen tieners daar wel eens vanaf de sluis het water in. Levensgevaarlijk, want onderin de sluisdeuren zitten twee luiken om water vanuit de Hollandse IJssel de Ringvaart in te laten stromen. Die luiken werken automatisch, waardoor ze op onverwachte momenten open- en dichtgaan. De stroming die dan ontstaat, kan zwemmers naar beneden trekken. Het is niet ondenkbaar, dat iemand dan onderwater klem komt te zitten in het rooster van zo’n luik.

In de Hollandse IJssel is zwemmen sowieso verboden. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt voor de risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen en het gevaar van springen of duiken van bruggen. In vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens geldt een zwemverbod. Mensen die daar tóch zwemmen of in het water springen riskeren een boete van 140 euro.