Waterschap vindt nieuwe ongewenste vijverplant in sloot Zoetermeer

Waterschap vindt nieuwe ongewenste vijverplant in sloot Zoetermeer

Foto Myriophyllum brasiliensis: Edu Boer

In de wijk Oosterheem in Zoetermeer is een variant van parelvederkruid gevonden. Deze uitheemse tuinvijverplant hoort niet thuis in de sloot. De plant groeit snel en vormt drijvende dichte matten.

Hierdoor verstikken andere planten en kan het slootwater niet goed doorstromen, waardoor overlast en schade kan ontstaan. Daarom laat het waterschap deze plant meteen weghalen, afvoeren en vernietigen. Hierna worden de groeiplekken en omgeving in de gaten gehouden, om te voorkomen dat opnieuw vederkruiden opduiken.

Graag melding maken

Het bestrijden van deze exotische plant moet zorgvuldig gebeuren. Wie parelvederkruid ziet, doet er goed aan de plant niet zelf weg te halen. Beter is het om de groeilocatie door te geven aan het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (010-4537200).

Herkennen parelvederkruid

Parelvederkruid is een waterplant met een krans van geveerde groene blaadjes op een stengel die boven het water uitsteekt. Waterdruppels blijven als parels op de plant liggen. Bij de gevonden variant van parelvederkruid is de stengel bovenwater rood. Dat is een opvallend verschil met het bekendere parelvederkruid, waarvan de stengel bovenwater blauwgroen is en onderwater rood.

Parelvederkruid wordt ook diamantkruid genoemd en is een kruipende oever- en waterplant uit het stroomgebied van de Amazone in Zuid-Amerika.

Geen exoot in de sloot

Veel vijver- en aquariumplanten komen van nature niet voor in Nederland. Ze worden gekweekt of geïmporteerd. In ons klimaat, met steeds vaker zachte winters, doen de planten het goed. Heeft u teveel planten in uw vijver of aquarium? Zet ze dan niet uit in de sloot, maar gooi ze bij het restafval (grijze container). Uitheemse planten kunnen in buitenwater schade aanrichten, doordat ze inheemse planten verdringen, de waterdoorvoer hinderen of dijken en oevers aantasten.