Wisselvallig weer, maar droogte is hardnekkig

Wisselvallig weer, maar droogte is hardnekkig

Droogtemeter: rivierafvoer

Met diverse buien is er eindelijk wat verlichting gekomen voor mensen, dieren en het groen in onze regio en neemt de droogte iets af. Ook in onze buurlanden viel meer regen, iets wat we terugzien in de minder lage waterstanden in de grote rivieren.

Inmiddels valt 2020 niet meer onder de 5% droogste jaren ooit gemeten, maar het is verre van een ‘gemiddeld’ jaar. Nog steeds is er een flink neerslagtekort in onze regio en de rest van Nederland: er is deze zomer veel minder regen gevallen dan er aan water uit het gebied is verdampt.

Water in sloten en plassen verdampt niet alleen door zon en wind, maar ook bomen, planten en gewassen gebruiken enorme hoeveelheden water in het groeiproces. Op een zonnige dag met droge wind en de natuur in volle groei, verdampen er makkelijk meerdere liters water per vierkante meter.

Nu het einde van de zomer nadert, verbruikt de natuur minder water en neemt ook de verdamping door hitte wat af. Toch blijft regen welkom, hoewel we hoosbuien daarbij liever niet hebben. Die grote hoeveelheden water zijn immers moeilijk in één keer te verwerken door singels, sloten en riolen.

Zonnige week voor de boeg

Hoewel de gevolgen van droogte minder zichtbaar zijn en het weer wisselvalliger is, is de droogte hardnekkig. Met weer een warmere periode in aantocht, blijven we alert. We zorgen voor een goede verdeling van het beschikbare zoetwater en afvoer van overtollig water na zware buien. En we houden de kwaliteit van het water nauwlettend in de gaten.

Zwemmen? Check de app

Zonnig weer betekent voor veel liefhebbers weer een frisse duik in het water. Tip voor zwemmers: check eerst waar dit veilig kan. Kijk in de gratis zwemwater-app of op de website van zwemwater.nl voor actuele informatie over honderden officieel aangewezen buitenzwemlocaties in Nederland.

Bekijk het actuele neerslagtekort in Nederland in een grafiek