Zeldzame vlinder ontdekt op Molendijk en Noord

Zeldzame vlinder ontdekt op Molendijk en Noord

Koninginnenpage

Op de Molendijk en Noord in Krimpen aan de Lek heeft een ecoloog een koninginnenpage ontdekt. Dat deze zeldzame vlinder hier is neergestreken, is uniek. Hij wordt op dit moment eigenlijk alleen gezien in Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

De vlinder leeft onder andere in ruige graslanden. De vrouwtjes zetten hun eitjes alleen af op bepaalde planten, die in dat landschap voorkomen.

MEER KANS VOOR PLANTEN EN DIEREN

Sinds 2017 maaien we de dijken in ons gebied in verschillende stappen. Als een aannemer gaat maaien, moet hij rekening houden met het leven van planten en dieren. Door eerst de bovenkant en een paar weken later pas de onderkant te maaien, krijgen zij meer kans om zich te ontwikkelen. Ze kunnen schuilen in het gras wat er nog staat. Deze aannemer heeft daarnaast een ecoloog onderzoek laten doen op de dijken. Hij heeft de vlinder ontdekt.

De komst van de vlinder betekent dat we dit stuk van de dijk op dit moment niet maaien. Het deel wordt pas gemaaid bij de laatste maaironde in september. Dan is de vliegtijd van de vlinder voorbij.