Bagger opnieuw gebruiken

28 september 2023
In ons werkgebied baggeren we jaarlijks tientallen kilometers sloten, singels en vaarten. De meeste bagger die we daarbij uit het water halen, gebruiken we opnieuw.

Vaak benutten we de bagger lokaal om de bodem op te hogen en de kwaliteit van de grond te verbeteren.

Meer en meer zien wij baggerspecie als grondstof die nuttig kan worden gebruikt. Bagger zit bomvol stoffen zoals zand, klei en organisch materiaal. Zulke grondstoffen zijn waardevol en kunnen goed en nuttig worden gebruikt als hoogwaardig bouwmateriaal voor bijvoorbeeld oeverblokken en bestrating.

Circulair werken

“Bagger opnieuw gebruiken en verwaarden is een must als we in 2050 honderd procent circulair willen werken. Alleen met een gezamenlijke aanpak is dit mogelijk!”, luidt het standpunt van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Samen met andere waterschappen, baggerbedrijven, aannemers en gemeenten in Zuid-Holland zetten we ons de komende jaren in voor een circulaire baggerketen. In het Circulair Bagger Consortium (CBC) werken we gezamenlijk aan het verwaarden van bagger voor grootschalige productie en gebruik van bijvoorbeeld circulaire bouwmaterialen. Door het anders te doen en van elkaar te leren. En die aanpak wordt gewaardeerd. Het Circulair Bagger Consortium van Zuid-Holland is namelijk genomineerd voor de WOW-prijs 2023 als meest inspirerende samenwerkingscasus voor weg-, vaarweg- en waterbeheer. Stemmen kan via het Platform WOW https://platformwow.nl/wow-prijs-2023-de-nominaties. Op 2 november 2023 volgt de uitslag.

Bagger als bouwmateriaal

Een innovatief voorbeeld van bagger als bouwmateriaal ligt achter ons hoofdkantoor aan de Maasboulevard in Rotterdam. Hier is twee jaar geleden als praktijkproef een parkeerplaats aangelegd met waterdoorlaatbare tegels die zijn gemaakt van bagger. De parkeerplaats is onderdeel van een onderzoek naar de technische, economische en ecologische haalbaarheid van het gebruik van geopolymeren (bindmiddelen geproduceerd uit reststromen) in de tegel.