Bestrijding Japanse duizendknoop langs wegen en dijken

Bestrijding Japanse duizendknoop langs wegen en dijken

Japanse Duizendknoop

Sinds 2018 gaan we de Japanse duizendknoop langs wegen en dijken te lijf. Deze exoot verspreidt zich snel en veroorzaakt schade aan dijken en wegen. Op ongeveer twintig locaties in ons gebied pakken we de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop aan. Dit moet ertoe leiden dat de plant niet verder verspreidt en uiteindelijk uit onze wegen en dijken verdwijnt. Omdat de plant hardnekkig is, neemt de aanpak enkele jaren in beslag.

Het hoogheemraadschap pakt de Japanse duizendknoop aan in en langs de wegen en dijken. Hier veroorzaakt hij schade en overwoekerd de plant de omgeving.

Heeft u de exoot in uw tuin of op uw eigendommen, informeer bij de gemeente of ga zelf aan de slag. Hieronder een aantal tips.

Wat kunt u doen tegen Japanse duizendknoop in de buurt van uw woning?

Graaf de planten uit. Zorg er daarbij voor dat ook alle wortels worden weggehaald. De duizendknoop kan ook in toom worden gehouden door de stengels een aantal keer per jaar uit de grond te trekken.

Zelfs een klein, achtergebleven deel van wortel of stengel kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant. Gooi daarom de planten en de wortels met aanhangende grond bij het restafval in de grijze container (en niet bij het groenafval of in de natuur), om zo verspreiding te voorkomen.