Bestuur loopt waterwandeling door Rotterdam

11 mei 2023
Ons algemeen bestuur gaat ten minste twee keer per jaar het gebied in om waterwerken te bezoeken: schouwen dus.

De schouw van 10 mei valt in onze meimaand feestmaand, waarin onder andere waterwandelingen in Rotterdam worden gegeven. Dus hebben we dit keer met de bestuurders een waterwandeling door Rotterdam gemaakt.

We startten in het hoofdkantoor aan de Maasboulevard, waar dijkgraaf Toon van de Klugt de bestuurders de expositie De Blauwe Draad in de hal liet zien.

Vervolgens vertrokken we via de Admiraliteitskade en het Boerengat richting het monument De Boeg. De dijkgraaf staat onderweg regelmatig stil om de bestuurders te vertellen over onder meer de groene gevel van het gebouw, gebouwen de Nieuwe Admiraliteit en het oude, maar ook de functie van het Boerengat en het gemaal Schilthuis aan het Oostplein.

We arriveerden dan ook iets later dan gepland bij de Vlaggenparade aan de Maasboulevard. Daar hingen de banieren van HHSK met het 750 jaar logo hoog, alleen een aantal niet: deze banieren mochten de 12 fracties hijsen! Dat deden ze zo snel, dat we weer terug op schema kwamen.

We vervolgden de route langs het Maritiem Museum om bij het Plein 1940 te horen over het project Leuvekolk: via een leiding onder dit plein en de Blaak loopt zoet water vanuit de Nieuwe Maas de Leuvekolk in. Deze inlaat was nodig als compensatie voor de verdieping van de Nieuwe Waterweg: het geeft meer mogelijkheden om langer in het gebied over voldoende zoet water te beschikken. Tegelijk is een vispassage gerealiseerd, waardoor vissen van de Nieuwe Maas naar de Rotte kunnen zwemmen en andersom. Eenmaal aangekomen aan de andere kant van de Blaak konden de bestuurders een blik werpen in de ruimtes onder straatniveau met de schuiven voor de achterliggende waterkering en de pompen voor de inlaat en de vispassage.

Het was niet ver naar het Grotekerkplein voor de Laurenskerk, waar in gebouw De Heuvel de koffie en thee klaar stond. Onze gastvrouw vertelde aanstekelijk over de historie van het gebouw. Daarna was er een verhaal over de transitie van het Grotekerkplein van een stenen massa naar een groene oase met ondergrondse waterberging. Er werd gesproken over de intensieve samenwerking met de gemeente Rotterdam. Tot slot gingen de bestuurders omhoog om de rode, groene en blauwe daken te bekijken en ook van het uitzicht over de stad te genieten. Daarna gingen we via gemaal Schilthuis terug naar kantoor.

Kortom, een leerzame en sportieve middag, zonder de voorspelde regen! Tegelijk was er onderweg voldoende tijd voor een informeel gesprek en nadere kennismaking.