Breng oud (frituur)vet naar een inzamelpunt

20 december 2022
Frituurvet over na de feestdagen? Giet het terug in de oude verpakking en breng het naar een inzamelpunt bij u in de buurt!

Op frituurvetrecyclehet.nl kunt u door uw postcode in te vullen zien waar er in de buurt een inzamelpunt is voor frituurvet.

Vet hoort niet thuis in het riool. Het verstopt riolen, laat gemalen vastlopen en verstoort het zuiveringsproces. Het kost het waterschap €2,80 om één liter frituurvet te reinigen uit afvalwater. Dat is het dubbele van de kostprijs van frituurvet in de winkel! Door vet in te leveren komt het niet in het riool terecht en kan het hergebruikt worden. Er wordt bijvoorbeeld biodiesel van gemaakt waar (vacht)auto's op kunnen rijden. Hierdoor krijg afval weer waarde en scheelt het in de schoonmaakkosten van het water.

Tip voor vet uit de pan

Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool. Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval.