Miniatuur van gemaal Schilthuis pronkt in Miniworld

18 juli 2023
Op zoek naar een leuk uitje deze zomervakantie?

In Miniworld Rotterdam onthulde dijkgraaf Toon van der Klugt maandag een miniatuur van gemaal Schilthuis. Dit gemaal aan het Oostplein in Rotterdam speelt een belangrijke rol bij ons waterbeheer. Zonder dit gemaal zou een groot deel van Rotterdam onder water staan, net als de polders ten noorden van de stad.

“Het is daarom niet meer dan logisch, dat dit gemaal nu ook een prominente plek heeft in de miniatuurwereld van Rotterdam”, vindt de dijkgraaf.

Watermanagement

In Miniworld Rotterdam is watermanagement een belangrijk thema. “Via miniaturen van gemalen, sluizen, molens, dijken en polderlandschappen vertellen we de bezoekers van Miniworld graag over het belang van watermanagement”, zegt Ton van Hoorn, van Miniworld Rotterdam. “Gemaal Schilthuis is ook nog een Rotterdams gemaal. De maquette hiervan is dan ook een waardevolle aanvulling op ons verhaal over Rotterdam. Zeker de moeite waard om te komen bekijken!”.

Meer dan miljoen liter water

Gemaal Schilthuis kan zo’n 1.300.000 liter water per minuut vanuit de Boezem (het verlengde van de Rotte) naar de Nieuwe Maas pompen. Dat is gelijk aan meer dan 10.000 volle badkuipen per minuut. Meerdere kleinere gemalen langs de Rotte pompen het water uit de polders naar de Rotte toe. Het grote gemaal Schilthuis pompt al dit water via grote leidingen onder het Oostplein door naar de Nieuwe Maas. Via dit gemaal kan in droge periodes ook water het Rotterdamse watersysteem instromen, om zo te zorgen voor voldoende zoetwater in de polders.