Dijkwachten oefenen droogte-inspectie in regen

Dijkwachten oefenen droogte-inspectie in regen

Dijkwachten controleren de Rottekade

De oefening van de dijkwachten vroeg dit jaar nogal wat inlevingsvermogen. Een droogte-inspectie in de plenzende regen. In groepen verdeeld gingen vrijdag 21 en zaterdag 22 mei ongeveer 15 dijkwachten per dagdeel de Rottekade op.

Daar zochten ze naar schades die kunnen ontstaan als gevolg van langdurige droogte. Daar is dit jaar nog geen sprake van, maar met posters van scheuren, verzakkingen en gaten in de kade kon toch flink worden geoefend.

Dijkwacht Alie Veninga oefent ook fanatiek mee. Voor haar is het absoluut niet de eerste oefening. “Ik ben lid sinds de herstart van de dijkbewaking. Ik denk al wel een jaar of tien”, vertelt ze. Alie vindt het een logische keuze: “Water heeft mijn interesse. Als dochter van een binnenvaartschipper ben ik op het water geboren. Mijn vader bediende vroeger de Keersluis in Schoonhoven. In mijn kinderjaren mocht ik mee sluisje dicht en open draaien.”

“Voorlopig blijf ik dit vrijwilligerswerk nog wel doen. Ik vind het belangrijk om zo bij te dragen aan droge voeten. Ik was al actief voordat ik dijkwacht werd. Dan gaf ik een seintje als ik opvallende zaken langs de dijk zag. Het is goed dat er dan naar gekeken wordt. Een verzakking waar je niets aan doet, wordt toch groter", legt de Schoonhovense uit.

Het waterschap is heel blij met de club dijkwachten die in geval van droogte of langdurig hoog water ingezet kunnen worden. Er komen nog regelmatig nieuwe leden bij. Het enthousiasme onder de vrijwilligers spat er vanaf. “We zijn trots op deze club mensen”, laat verantwoordelijk hoogheemraad Paul van den Eijnden weten. De regen mag de pret niet drukken. De schades worden opgespoord, geregistreerd en doorgegeven. Onder de vrijwilligers die terugkomen na de inspectie hangt een prettige sfeer. Het vrijwilligerswerk geeft de leden duidelijk voldoening.