Dijkwachtenoefening 2023 geslaagd

28 mei 2023
Zaterdag 27 mei om 8.30 uur zijn de eerste dijkwachten al gearriveerd in de loods bij gemaal de Kooij in Bergschenhoek. Ze hebben er duidelijk zin in.

Ze drinken koffie en thee en maken een praatje met elkaar. Niet veel later worden de senioren geïnstrueerd en na het welkomstwoord kan de oefening beginnen.

Schades en dammen

In zes groepen gaan de dijkwachten de dijk om te controleren op schades die kunnen ontstaan door droogte. Op de dijk liggen doeken met foto’s van scheuren en andere schades en ook wordt water onderaan de dijk nagebootst.

Nieuw dit jaar is de instructie voor het leggen van zandzakken en het oefenen daarmee. In een rij van acht mensen, geven de dijkwachten de zandzakken door aan degene die er een dam van bouwt.

De dijkwachten oefenen fanatiek en leren spelenderwijs hoe ze het beste een dam kunnen bouwen. Eigenlijk is deze droogteoefening daarmee ook een beetje een wateroverlastoefening.

Geslaagde oefeningen

Ieder jaar oefenen de dijkwachten verdeeld over twee dagen de droogtecontroles om zo hun kennis en vaardigheden bij te houden. In tijden van droogte kunnen de vrijwilligers worden ingezet langs de kades in ons gebied en bij hoogwater langs de rivierdijken. De vrijwilligers zijn onmisbaar voor het waterschap. Die verantwoordelijkheid voelen veel van de leden ook, want het aantal aanmeldingen voor de oefening is elk jaar erg hoog. Het enthousiasme van de dijkwachten is groot en dat leidt ieder jaar tot geslaagde oefeningen.