Drie projecten ontvangen subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers

8 november 2023
Met een bijdrage van in totaal ruim 56.000 euro draagt het hoogheemraadschap bij aan de aanleg van natuurvriendelijke oevers.

Met een bijdrage van in totaal ruim 56.000 euro dragen we bij aan de aanleg van natuurvriendelijke oevers in Nieuwerkerk aan den IJssel, Bergambacht en Krimpen aan den Lek. Het gaat om drie particuliere projecten.

Goed voor water, planten en dieren

Natuurvriendelijke oevers dragen bij aan een goede kwaliteit van het water in sloten en plassen. De oevers vormen een geleidelijk overgang vanuit het water naar het land. Op de helling kunnen in het ondiepe water (moeras)planten gaan groeien. Zo ontstaat een fijne leefomgeving voor allerlei (water)dieren en -vogels en dragen de oevers bij aan goede waterkwaliteit en biodiversiteit. Ook zijn begroeide oevers aangenaam om naar te kijken, langs te lopen, fietsen of varen.

Financiële bijdrage voor particulieren en bedrijven

Om de aanleg van natuurvriendelijke oevers aan te moedigen, verstrekt het hoogheemraadschap jaarlijks maximaal 100.000 euro subsidie. Zowel particulieren als bedrijven kunnen een financiële bijdrage aanvragen. De oever moet binnen twee jaar worden aangelegd in Schieland of de Krimpenerwaard en ten minste tien jaar als natuurvriendelijke oever worden onderhouden.