Eerste “hoogwaterpiekje” 2023

24 november 2023
Bij Lobith (waar het water de grens met Duitsland passeert) passeerde woensdag een afvoerpiek.

Wie langs de rivieren loopt, ziet dat het water al een tijdje hoger staat. Bij Lobith (waar het water de grens met Duitsland passeert) passeerde woensdag een afvoerpiek. Met een waterhoogte van ongeveer 13,25 meter boven NAP. Voor ons gebied, dat op het diepste punt ruim 6,7 meter onder NAP ligt, klinkt dat schrikbarend hoog. “Nederland ligt schuin", legt Peter van Duijvendijk, waterkeringenbeheerder uit. “Dus tegen de tijd dat die piek bij ons is, ongeveer drie dagen later, dan is hij nog maar twee meter boven NAP". Dat zijn geen waterstanden waar Peter van wakker ligt.

“Sluizen zijn voor ons gewoon gaten in de dijk"

De afvoerpieken merken we eigenlijk alleen iets van op de Lek bij Schoonhoven. Daar loopt dan het gebied dat tussen de rivier en de dijk ligt onder water, heeft de veerdienst overlast van het hoge water en sluiten we soms de Veerpoort.

“Op onze rivieren hebben we het meest te maken met de waterstanden op de zee en de wind. Het water dat nu voor een piek zorgt, is smelt- en regenwater uit Duitsland dat met de afvoer van de Rijn naar ons gebied komt. Als de waterstanden in de zee goed zijn en de wind staat de juiste kant op, stroomt ook deze golf zo de zee in", verwacht Peter. Afgelopen donderdagnacht ontstond een bijzondere situatie: De verwachting was dat de waterstanden in de Rijn, de zee en het IJsselmeer gelijktijdig hoog zouden zijn. “Dat komt zelden voor”, meldt Rijkswaterstaat, die om die reden onder andere de Hollandsche IJsselkering sloot. De inspecteurs van het waterschap hebben die nacht

in Schoonhoven de situatie bij de veerpoort en keersluis in de gaten gehouden.

Het komt zo een a twee keer per jaar voor dat Peter en zijn team extra alert moeten zijn vanwege hoge waterstanden. Dan houden ze de weers- en waterstandenvoorspelling nauwlettend in de gaten, controleren ze zwakke plekken in de dijken extra en lopen ze de sluizen in het gebied na. "Je wilt zeker weten dat ze dicht zijn. Sluizen zijn voor ons gewoon gaten in de dijk", zegt Peter. "De kans dat er iets misgaat is heel klein, want er zijn immers twee sets deuren die het water tegen houden. Tijdens controles of op onze meetpunten via de computer kunnen we ze goed in de gaten houden", legt Peter uit.

“De hoogst gemeten stand bij Lobith was toen bijna 16,7 meter boven NAP”

“In 1993 en 1995 waren de waterstanden wel erg hoog. In 1995 liepen gronden langs de rivieren onder water en werden dorpen geëvacueerd. De hoogst gemeten stand bij Lobith was toen bijna 16,7 meter boven NAP. Gelukkig gebeurt dat niet vaak", herinnert Peter zich.

Rijkswaterstaat houdt de waterstanden in de gaten op verschillende meetpunten in de rivieren. Dat gebeurt door het watermanagement centrum in Lelystad. Daar zit een team specialisten dat veel verstand heeft van waterstanden en nauw samenwerkt met weermannen/-vrouwen. Zij brengen voorspellingen en waarschuwingen uit aan de waterschappen zodat die de dijken extra in de gaten kunnen houden en weten wat ze kunnen verwachten. “Bij waterstanden van 2.00 meter of hoger sluit de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel. Dit gebeurt zo'n twee keer per jaar, hoewel er ook uitzonderingen zijn zoals in 2021 toen de Hollandsche IJsselkering tien keer dicht moest”, vertelt Peter. Peter en zijn collega's zijn bij toerbeurt 24/7 aan de slag om de waterstanden te monitoren en waar nodig aan de slag te gaan om bij hoge waterstanden en storm de boel goed in de gaten te houden.

corporate story ww

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren