Update afvalwaterzuivering in Bergambacht

Update afvalwaterzuivering in Bergambacht

Afvalwaterzuivering Bergambacht

De afvalwaterzuiveringsinstallatie in Bergambacht werkt op dit moment niet optimaal.

Update - 28 mei 2021

Op dit moment lozen we geen afvalwater met zuiveringsbacteriën meer in de sloot naast de afvalwaterzuivering. Het is zonnig en droog. Dit weer wordt ook de komende dagen voorspeld. De tankauto’s hoeven dan ook niet meer te rijden.

De kwaliteit van het water in de sloten rond de installatie is door ons gemeten. De resultaten van deze metingen zijn nog niet bekend. Daarom blijft het advies om vee in de directe omgeving van de afvalwaterzuiveringsinstallatie niet uit de sloot te laten drinken.

De beluchtingspomp blijft staan tot we er zeker van zijn dat het natuurlijke zuurstofgehalte in de sloot weer goed genoeg is.

23 mei 2021

Bij overvloedige aanvoer van afvalwater door de regen, stromen er zuiveringsbacteriën -die wij gebruiken om het water schoon te maken- mee met het gezuiverde afvalwater. Dat water lozen we in de sloot naast de afvalwaterzuivering. 

We hebben daarom extra tankauto’s ingezet om een deel van het afvalwater naar andere afvalwaterzuiveringsinstallaties te brengen en het daar te zuiveren. We hebben ook een beluchtingspomp in de sloot geplaatst om het oppervlaktewater van extra zuurstof te voorzien. Daarbij blijven we de kwaliteit van het water in de sloten rond de installatie in Bergambacht meten. Of de tankauto’s blijven rijden, is afhankelijk van het weer. Veel regen betekent extra afvalwater aanvoer naar de installatie. De beluchtingspomp blijft staan tot we er zeker van zijn dat het natuurlijke zuurstofgehalte in de sloot weer goed genoeg is.

Om deze afvalwaterzuiveringsinstallatie op de lange termijn weer helemaal goed te laten werken, moeten er grote technische aanpassingen aan de installatie worden gedaan die meer tijd vergen.

Beluchtingspomp bij de sloot

Beluchtingspomp bij de sloot

Laat vee niet uit de sloot drinken

We raden vee eigenaren aan om in de directe omgeving van de afvalwaterzuiveringsinstallatie het vee nu niet uit de sloot te laten drinken.