Geen overlast verwacht door hoge waterstanden

27 december 2023
In de laatste week van dit jaar komt er nog een hoogwaterpiek aan in Nederland.

Het oosten en zuiden van ons land krijgen te maken met hoge waterstanden in de regionale rivieren en beken. De overlast wordt veroorzaakt doordat die lokale rivieren en beken overlopen omdat het land verzadigd is en het blijft regenen.

Geen problemen in ons gebied verwacht

Het hoge water van de grote rivieren, de Maas en de Rijn, komt onze kant op. Toch worden geen grote problemen verwacht in ons gebied. In ieder geval niet bij een zuidelijke windrichting. Mocht de windrichting veranderen (naar een wind vanaf zee) dan verandert de situatie. Daarom houden we de situatie nauwlettend in de gaten. De piek wordt verwacht op de donderdag, vrijdag en zaterdag voor de jaarwisseling. Maar ook dan worden geen problemen hier in de regio verwacht.

Hoogwaterpiek vorige week

We hebben ons goed voorbereid, zijn al een aantal dagen bezig en houden het scherp in de gaten. We zien het natuurlijk aankomen. In de week voor de kerst, toen we tegelijkertijd de storm Pia hadden, was het echt even alle hens aan dek. Maar nu verwachten we dat het bij ons gaat meevallen. Op tweede kerstdag was er rond 16.30 uur in ons gebied alleen een piek in de Lek bij Schoonhoven van 2,16 meter boven NAP. Dat is nog behoorlijk lager dan het peil waarbij de stadspoorten moeten sluiten, dat doen we pas bij een peil van 2,60 meter boven NAP.