Gemaal Bergweg Zuid is klaar voor duizend gevulde badkuipen per minuut

Gemaal Bergweg Zuid is klaar voor duizend gevulde badkuipen per minuut

Gemaal Bergweg Zuid ©Van Boekel

Op woensdagochtend 20 februari 2019 is het nieuwe gemaal Bergweg Zuid in Bergschenhoek officieel geopend door hoogheemraad Dorenda Gerts en wethouder van de gemeente Lansingerland Simon Fortuyn.

Door het gemaal ontstaat een waterhuishouding in de polders Bleiswijk en Rotterdam Schiebroek, die gesteld staat voor de steeds zwaardere hoosbuien. Het gemaal heeft een capaciteit van 120.000 liter en kan dus zo’n duizend gevulde badkuipen water per minuut gaan verpompen.

Daarnaast is het watersysteem aangepast om de waterkwaliteit van de Bergse Plassen te verbeteren. Te voedselrijk water wordt nu vanuit Rotterdam Hillegersberg en Schiebroek om de plassen heen geleid onder de Ankie Verbeek Ohrlaan door naar het nieuwe gemaal. Van daaruit stroomt het water door naar het Lage Bergse Bos en gemaal Lansingerland, waar we het water op de Rotte zetten. Omdat de rijksweg A16 wordt doorgetrokken, gaat het nieuwe gemaal daarnaast het water op peil houden in het Molenlaankwartier in Hillegersberg in de toekomst.