Gemalen draaien op volle toeren in kleddernat jaar 2023

Onze gemalen draaien overuren om te zorgen voor de juiste waterstand in sloten, singels en plassen.
November is tot nu toe een natte maand. Ook in oktober viel heel veel regen. Zo’n 183 millimeter, dat is vergelijkbaar met 18 volle emmers water per vierkante meter. Waar blijft al dat water? Veel water zakt de grond in en komt terecht in sloten, singels en plassen. Met gemalen, pompen en stuwen sturen we het water en zorgen we voor de juiste waterstanden in ons werkgebied. Overtollig water voeren we af naar rivieren en zee. Dat gaat dag en nacht door. Zowel in het veld als op kantoor komt daar heel wat werk bij kijken van onder andere peilbeheerders en medewerkers van de technische dienst. Zij regelen de waterstanden en zetten zich samen in om overlast en verstoringen te voorkomen of te verhelpen.
Op volle kracht
In oktober hebben onze gemalen Mr. U.G. Schilthuis (Rotterdam) en Abraham Kroes (Moordrecht) samen16,8 miljoen kuub water uitgemalen. Genoeg water om 6.725 (!) olympische zwembaden mee te vullen. Bij langdurige of hevige regen draaien onze pompen en gemalen op volle kracht. Dat kost behoorlijk wat energie. In oktober verbruikten we daarvoor meer dan een miljoen kWh (kilowattuur). Dat is meer dan 20% van het jaarverbruik van de pompen en gemalen. Dit kost ons ongeveer 400.000 euro, dat is meer dan 3.500 huishoudens gemiddeld verbruiken in één maand.
Water opvangen en opslaan
Opvangen van regenwater om wateroverlast tegen te gaan, gebeurt op verschillende manieren. Begin november hebben we tijdelijk onze waterberging Eendragtspolder ingezet. En in de stad Rotterdam bewijzen bijvoorbeeld het waterplein Benthemplein, de urban waterbuffer Museumpark, de ondergrondse waterberging Kruisplein, het waterbergende dak van De Doelen en de regenwateropslag van Diergaarde Blijdorp hun diensten bij langdurige of hevige regen.
Het KNMI geeft aan dat het jaar 2023 misschien de boeken in gaat als het natste jaar sinds begin van de metingen in 1906.