Gezocht: hulp bij meten kwaliteit van kleine wateren

26 april 2023
Schoon en gezond water is een belangrijke basis voor alles wat groeit en bloeit.

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van sloten, vaarten en plassen in de buurt? Meld je dan aan als burgeronderzoeker voor ‘Vang de Watermonsters’, een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van kleine wateren.

Voortdurend houden wij de kwaliteit van grote wateren in de gaten. Ook in kleine wateren is goede waterkwaliteit belangrijk. In en om schoon water groeien allerlei water- en oeverplanten en leven allerlei dieren zoals vissen, vogels en insecten. Wie deze zomer wil meehelpen om in kleine wateren de kwaliteit te meten, kan zich aanmelden voor Vang de Watermonsters.

Eerst cursus dan op pad

Burgeronderzoekers volgen in mei eerst een korte gratis cursus. En op maandag 5 juni kan dit bij ons op kantoor. Daarna ontvangen ze materialen om watermonsters te nemen, de helderheid van water te bepalen en waterplanten en waterdiertjes te bekijken. Nadat alle burgeronderzoekers hun metingen hebben doorgegeven, controleren en analyseren professionals van het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW de data. In het najaar worden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

Citizen science

Het landelijk burgeronderzoek Vang de Watermonsters is een samenwerkingsproject van Natuur & Milieu, Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, hoogheemraadschap van Rijnland, ASN Bank en de Nederlandse Waterschapsbank.