Goed zwemwater

26 april 2023
Tijdens het zwemseizoen (mei tot en met september) houden we de kwaliteit van zwemwater goed in de gaten.

Elke twee weken wordt het water beoordeeld op onder meer de hoeveelheid bacteriën uit uitwerpselen van mensen en dieren en de hoeveelheid blauwalgen.

Zeven officiële buitenzwemlocaties

Ons gebied telt maar liefst zeven officiële buitenzwemlocaties. In Rotterdam vind je de Kralinger Esch, Kralingse Plas, Zevenhuizerplas noordwestelijk strand, Zevenhuizerplas Nesselande en ’t Zwarte Plasje. In Lansingerland kan je terecht in de Bleiswijkse Zoom en in de Krimpenerwaard in zwemplas Krimpenerhout. Op al deze plekken scoort de kwaliteit van het zwemwater goed tot uitstekend. In de Zevenhuizerplas is al bijna tien jaar geen waarschuwing voor blauwalgen geweest.

Veilig zwemmen

Zwem gerust in een zwemplas, maar spring of duik niet zomaar een vaart of rivier in. Zwemmen bij bruggen, sluizen en gemalen heeft risico’s. Daar zwemmen kan levensgevaarlijk zijn door bijvoorbeeld draaikolken, onverwachte stromingen en ongelijke bodems.

Vind een veilige zwemplek in de buurt via de website zwemwater.nl . Hierop staat actuele informatie over alle officieel aangewezen buitenzwemlocaties in Nederland. Of download de gratis zwemwater-app in de Appstore (iOS) of de Playstore (Android).

Gezondheidsklachten na het zwemmen?

Gezondheidsklachten na het zwemmen bij een officiële zwemlocatie? Meld het bij de Omgevingsdienst. Bel 0800-9036 of stuur een e-mail naar zwemwater@odmh.nl. Zo krijgt de Omgevingsdienst een goed beeld van zwemlocaties waar mensen gezondheidsklachten krijgen. De dienst kan dan eventueel extra onderzoek doen. Ook als voor de zwemlocatie een waarschuwing of negatief zwemadvies geldt, is het belangrijk om gezondheidsklachten door te geven.