Van grijs schoolplein naar groene wijktuin

9 mei 2022
Het schoolplein van de Groen van Prinstererschool in Capelle aan den IJssel (Schenkel) heeft een flinke metamorfose ondergaan.

In de afgelopen 2,5 maand is het grijze, stenen plein omgetoverd tot een plek waar kinderen (en volwassenen) kunnen spelen, sporten en leren. Daarmee is het plein ook voorbereid op het veranderende klimaat. Wethouder Harriët Westerdijk en dijkgraaf Toon van der Klugt openden het plein vanochtend.

Opening door wethouder Harriët Westerdijk en dijkgraaf Toon van der Klugt

Het oude schoolplein zorgde voor uitdagingen. In warme periodes werd het er erg heet door het vele steen. Bij hevige regenbuien ontstonden er grote plassen op het plein en in de straat. Bovendien was het volledig stenen schoolplein weinig inspirerend. Ouders van de schoolgaande kinderen, buurtbewoners en schoolleider staken de hoofden bij elkaar en maakten plannen voor een prettiger, mooier en toekomstbestendig schoolplein. De gemeente Capelle aan den IJssel en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard keken mee met de plannen en gaven advies over het aanpassen van het plein aan het veranderende klimaat. Bureau RIS (Ruimtelijke Inrichting Speelnatuur) vertaalde de ideeën en het advies naar een ontwerp voor een aantrekkelijke speel- en ontmoetingsplek voor de wijk waar veel te beleven en te ontdekken is.

Een plek om te spelen en leren voor de hele buurt

Op het nieuwe plein is ruimte voor spelen met zand en verschillende soorten (ouderwetse) spelletjes, zoals hinkelen en knikkeren. Ook kan les worden gegeven bij de moestuin. En aangezien een aantal buurtbewoners de sleutels krijgt van het hek rondom het plein, kan ook buiten schooltijden gebruik worden gemaakt van het plein.

Ruimte voor groen en water

Met de verbouwing van het plein is 380 vierkante meter aan groen toegevoegd. Tegels hebben plaats gemaakt voor bomen, planten en struiken. Dit nieuwe groen vormt een leefomgeving voor dieren zoals vogels en insecten, houdt regenwater vast, zorgt voor verkoeling en is leerzaam en leuk om naar te kijken. Het regenwater wordt niet alleen opgenomen in en vastgehouden door het groen, maar kan ook worden opgeslagen op verschillende plekken onder het schoolplein. Daar kan nu 85 vierkante meter (560 badkuipen) aan water worden opgeslagen bij hevige regenbuien. Al het regenwater dat voorheen vanaf de daken door de regenpijp naar het riool stroomde, wordt nu deels opgeslagen en deels opgenomen in de bodem. Hierdoor wordt het riool minder belast.

Vergroening van het schoolplein

Vergroening van het schoolplein

Aanpassingen door klimaatverandering hard nodig

De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds meer voelbaar en zichtbaar. De gemiddelde temperatuur stijgt. Het regent harder en vaak langer. Daartegenover blijft het soms voor een langere periode droog. Daarom is het belangrijk dat onze omgeving wordt voorbereid op de gevolgen van deze veranderingen door aanpassingen zoals zijn gedaan aan het schoolplein van de Groen van Prinstererschool. Verschillende partijen, waaronder de gemeente Capelle aan den IJssel en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, hebben dit initiatief daarom ondersteund door subsidie te geven. Een subsidie die ook beschikbaar is voor ieder ander in de omgeving die de eigen omgeving wil vergroenen.

Afsluiting openingsweek met De-Groen-Markt

De opening van het groenblauwe schoolplein was de eerste activiteit binnen de openingsweek van het nieuwe ‘groenblauwe’ plein. Op woensdag 11 mei worden gastlessen gegeven door het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De week wordt afgesloten met de ‘De-Groen-Markt’ op vrijdag 13 mei tussen 14.00 en 16.30 uur.

Op de markt, die plaatsvindt op het nieuwe plein, staan verschillende kraampjes met informatie over vergroenen, klimaatadaptatie en subsidies die hiervoor verstrekt worden. Ook worden tweedehands boeken en speelgoed, plantjes en (gezonde) hapjes en drankjes verkocht. Een lokale imker geeft tenslotte uitleg over bijen bij een bijenkast en verkoopt honing. Alle wijkbewoners zijn welkom tijdens deze markt.