Handtekeningen onder overeenkomst vervanging gemaal Hitland

14 maart 2023
Op dinsdag 14 maart tekenden het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en aannemer een overeenkomst voor de vervanging van gemaal Hitland.

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren

Het huidige gemaal Hitland, staat op de gemeentegrens van Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel in het recreatiepark Hitland en voldoet niet meer aan de gestelde eisen en wensen van vandaag. Om die reden wordt het gemaal vervangen. De bouw start in de tweede helft van 2023 en duurt tot de tweede helft van 2024.

Het nieuwe gemaal verbetert het waterbeheer (het voorkomen van wateroverlast of watertekort) in de peilvakken van de Hitland-polders (Esse, Gans- en Blaardorp). Een peilvak is een gebied waarin de hoogte van het water bijgehouden wordt. De voordelen van het nieuw te bouwen gemaal Hitland op een rijtje:

  • Een krachtigere pomp die zorgt voor meer waterafvoer
  • Visvriendelijke pomp en een vispassage (zorgen voor ervoor dat vissen) ongeschonden heen en weer kunnen tussen de rivier en de sloten in het recreatiepark.
  • Een waterinlaat om schoon water uit de Hollandsche IJssel in de polder te laten stromen. Dit is goed als het langdurig droog is of als de kwaliteit van het slootwater achteruitloopt.
  • Het gemaal gaat duurzame energie opwekken voor eigen gebruik (verlichting, verwarming).
  • De pomp krijgt een eigen stroomaansluiting op het energienet en is dus niet afhankelijk van eigen energieopwekking.
  • Rond het gemaal komen enkele recreatieve voorzieningen en borden met uitleg.

Groter bereik

In de toekomst worden mogelijk ook de sloten in de Capelse wijk Oostgaarde op het nieuwe gemaal aangesloten. Dit kan omdat het nieuwe gemaal een krachtigere pomp krijgt en dus meer water kan afvoeren. Op dit moment heeft Oostgaarde nog een eigen gemaal wat over een paar jaar ook vervangen moet worden. Het nieuwe krachtige gemaal zou deze taak kunnen overnemen en hiermee twee oude gemalen vervangen. Dat scheelt in kosten, onderhoud en energie!

Meer informatie

Meer weten over gemaal Hitland en het verloop van de werkzaamheden? Druk op de knop hieronder.