Heropening Eendrachtsmolen

28 september 2023
Op 20 september is de Eendrachtsmolen in Zevenhuizen heropend na een grote opknapbeurt.

Hoogheemraad Wim van Heemst verrichtte met molenaar Piet van Elswijk de openingshandeling: het lichten van de vang. De molen kan nu weer jaren vooruit.

In november 2022 begonnen de werkzaamheden aan de molen en deze zijn afgelopen zomer afgerond. Tijd dus om dit mooie project officieel af te ronden met de opening van de molen. Hoogheemraad Wim van Heemst vertelde in zijn toespraak het verhaal aan dat gaat over droge voeten en schoon water, de missie van het hoogheemraadschap. Daarnaast stond hij stil bij alle werkzaamheden die aan de molen gedaan zijn en hoe deze op een mooie, ambachtelijke wijze uitgevoerd zijn door Restauratiewerkplaats Schiedam. Het meest in het oog springt de vervanging van het wiekenkruis. Zonder de wieken stond de molen er een tijd lang troosteloos bij.

Wim van Heemst verrichtte vervolgens met molenaar Piet van Elswijk de openingshandeling door de vang te lichten. Door aan een dik touw te trekken, het vangtouw, wordt de rem vrij gedrukt van een tandwiel in de kap. Het wiel en de wieken zijn dan vrij om te draaien. Het woord ‘vang’ stamt al uit de middeleeuwen. De molen werd toen vergeleken met een wild dier dat niet luisterde naar de bevelen van de mens. Die moest je dus letterlijk ‘vangen’ om hem te stoppen. Met de stevige wind kon de molen gelijk laten zien wat zij kon.

Namens het hoogheemraadschap ontving het echtpaar van Elswijk ook nog een cadeau. Een prachtig houten bankje dat in een handomdraai ook dienst kan doen als picknicktafel.

Domien Akkermans en Jesse in ’t Veld van Restauratiewerkplaats Schiedam deelden vervolgens aan opdrachtgevers, projectteam en samenwerkingspartners prachtige gegrafeerde kelken uit als aandenken aan dit project.

Daarna kon er geproost worden op de Eendrachtsmolen die er weer prachtig bijstaat.