Heropening Haastrechtse molen

22 september 2022
Op 21 september is de Haastrechtse molen in Gouda heropend na een grote opknapbeurt.

Hoogheemraad Martin van der Spek verrichtte met molenaar Niels Noorlander de openingshandeling. De molen kan nu weer jaren vooruit.

De molen is een prachtig rijksmonument uit 1862 en ligt in Gouda aan de Hollandsche IJssel. De molen bemaalt nog steeds de polder Beneden Haastrecht. De molen is daarom ook uniek. Het is de enige maalvaardige ronde, stenen poldermolen met een stelling in Nederland die daadwerkelijk nog een maaltaak heeft.

In december 2021 begonnen de werkzaamheden aan de molen en deze afgelopen zomer afgerond. Hoogheemraad Martin van der Spek haalde in zijn toespraak aan hoe belangrijk de molen voor het gebied is en met name voor de polder Beneden Haastrecht. Een verhaal dat gaat over droge voeten en schoon water, nog steeds de missie van het hoogheemraadschap. Daarnaast stond hij stil bij alle werkzaamheden die aan de molen gedaan zijn en hoe deze op een mooie, ambachtelijke wijze uitgevoerd zijn door Restauratiewerkplaats Schiedam. Het meest in het oog springt de vervanging van het wiekenkruis. Zonder de wieken stond de molen er een tijd lang troosteloos bij.

Martin van der Spek verrichte vervolgens met molenaar Niels Noorlander de openingshandeling door de vang te lichten. Door aan een dik touw te trekken, het vangtouw, wordt de rem vrij gedrukt van een tandwiel in de kap. Het wiel en de wieken zijn dan vrij om te draaien. Het woord ‘vang’ stamt al uit de middeleeuwen. De molen werd toen vergeleken met een wild dier dat niet luisterde naar de bevelen van de mens. Die moest je dus letterlijk ‘vangen’ om hem te stoppen. Ondanks dat er niet veel wind stond hebben de wieken van de molen toch al weer wat rondes gedraaid.