Hoog energieverbruik in kletsnat jaar 2023

4 januari 2024
In het kletsnatte jaar 2023 is in ons werkgebied vooral veel regen gevallen in de maanden januari, oktober en november.

De pompen en gemalen waarmee wij de waterstanden regelen, draaiden overuren en verbruikten veel energie. Lees hier wat wij doen om het energieverbruik te verlagen en hoe u daarbij kunt helpen.

De verwachtingen van het KNMI zijn uitgekomen; 2023 gaat officieel de boeken in als het natste jaar sinds het begin van de metingen.

Nat, natter, natst

In de maanden januari, oktober en november viel er in ons werkgebied meer regen dan gemiddeld. In november viel hier ongeveer 177 millimeter regen. Dat is vergelijkbaar met 24.857 olympische zwembaden, of 6 miljard emmers van 10 liter, of 124 miljard flesjes van 500 ml. Een flinke uitdaging voor onze gemalen, pompen en stuwen om al dit extra water af te voeren naar de rivieren en richting zee. Zonder ons werk met de inzet van die gemalen en pompen zou al dat regenwater zorgen voor te hoge waterstanden in de sloten, singels en plassen. Dat kan vervolgens leiden tot wateroverlast, vooral in perioden van langdurige regenval en stijging van de grondwaterstand.

Stijging energieverbruik

In perioden van langdurige en hevige regen draaien onze pompen en gemalen op volle kracht om te zorgen voor de juiste waterstand in sloten, singels en plassen. Dit kost flink wat energie. In november verbruikten we bijna we bijna 1,5 miljoen kWh (kilowattuur). Dit is ongeveer net zoveel als het maandelijkse verbruik van 7.200 huishoudens en kostte ons ruim 500.000 euro. In de maand oktober was het verbruik ongeveer een half miljoen kWh lager.

Water opvangen en opslaan

Om de kosten en het energieverbruik te verlagen, laten we -als dat mogelijk is- onze gemalen en pompen minder hard en lang draaien. We zetten dan bijvoorbeeld onze waterberging Eendragtspolder in, om het te veel aan water op te slaan. Opvangen van regenwater om wateroverlast tegen te gaan, gebeurt op verschillende manieren. In de stad Rotterdam bewijzen bijvoorbeeld het waterplein Benthemplein, de urban waterbuffer Museumpark, de ondergrondse waterberging Kruisplein, het waterbergende dak van De Doelen en de regenwateropslag van Diergaarde Blijdorp hun diensten.

Ook het nieuwe jaar gaat kletsnat van start. In de eerste dagen van januari is er veel regen gevallen en er wordt nog meer neerslag verwacht. Om al deze regen sneller af te voeren worden er twee extra pompen geplaatst bij het recreatiegebied Hitland op de grens van Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel.

Wat kunt u doen om regenwater af te voeren?

Uw tuin kan een rol spelen bij het afvoeren van regenwater. Bijvoorbeeld door tuintegels te vervangen door groen en/of door een regenton te plaatsen. Meer weten? Bekijk dan onze informatiepagina ’uw tuin voor de toekomst’.