Hoogheemraadschap betaalt mee aan onderzoek naar schimmel en bladvlo als wapen in strijd tegen Japanse Duizendknoop

Hoogheemraadschap betaalt mee aan onderzoek naar schimmel en bladvlo als wapen in strijd tegen Japanse Duizendknoop

Japanse Duizendknoop

Op steeds meer plekken in Nederland duiken Aziatische Duizendknopen op, vooral de Japanse Duizendknoop. Deze ongewenste plant verspreidt zich snel en kan schade veroorzaken aan onder andere dijken en wegen. Daarom vinden ook wij het heel belangrijk om manieren te vinden om deze exoot te lijf te gaan.

BLADVLO EN SCHIMMEL IN DE STRIJD TEGEN JAPANSE DUIZENDKNOOP

Onlangs is een onderzoek van gestart naar de mogelijkheden van biologische bestrijding met een bladvlo en een schimmel in Nederland. In Engeland zijn hier al succesvolle proeven mee uitgevoerd. Als blijkt dat de bladvlo Aphalara itadori en de schimmel Mycosphaerella polygoni- cuspidati de Japanse Duizendknoop ook in de buitenruimte kunnen bestrijden, is er een goede biologische oplossing gevonden. Er hebben al onderzoeken plaatsgevonden in een laboratorium, maar nog onbekend is hoeveel schade de bladvlo aan kan richten aan de Japanse Duizendknoop onder Nederlandse weersomstandigheden. Hiervoor moet veldonderzoek worden gedaan.

WIE DOEN HET ONDERZOEK

CABI, Universiteit Leiden, Koppert en Probos voeren het onderzoek uit in samenwerking met betalende organisaties. De Stichting toegepast Onderzoek Waterbeheer STOWA organiseren het traject in opdracht van vele probleemhouders. Diverse overheden en organisaties betalen mee aan dit onderzoek, waaronder het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De proeven vinden niet plaats in ons gebied.

Lees meer over het onderzoek (pdf, 140 kB)