Hoogheemraadschap gaat sloten controleren

22 september 2023
Vanaf 16 oktober 2023 controleren medewerkers van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hoeveel planten er in en rond de sloten groeien.

Als u aan het water woont, of uw bedrijf aan het water is gevestigd, is de kans groot dat u verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de sloot. Dat betekent dat u planten uit de sloot moet verwijderen die de doorstroming van het water tegenhouden.

Goed onderhoud is belangrijk voor de kwaliteit van het water en de aan- en afvoer van water bij hoosbuien en droge periodes. Een goed onderhouden sloot betekent dat u voldoende waterplanten, zwerfvuil, takken en bladeren uit het water moet verwijderen. Als onze medewerkers zien dat u uw sloot niet of onvoldoende heeft onderhouden, dan kan het hoogheemraadschap het benodigde onderhoud uiteindelijk op uw kosten laten uitvoeren.

Hoe moet u uw sloot onderhouden?

Hoe u de sloot moet onderhouden, staat in de zogenoemde Ecokleurenkoers. Dit is een kaart waarop alle sloten in ons gebied een kleur hebben gekregen. De kleur – blauw of groen - geeft aan welk onderhoud nodig is voor de sloot.

Is de sloot blauw, dan is goed onderhoud noodzakelijk. Het is belangrijk dat de oeverplanten jaarlijks in het najaar uit de sloot worden verwijderd. In een groene sloot mag een deel van de waterplanten blijven staan. Zo hebben verschillende diersoorten niet alleen voedsel, maar kunnen ze ook in de planten schuilen en overwinteren. Een strook van drie meter breed moet vrij zijn van waterplanten, zodat het water door de sloot kan stromen.

In de Krimpenerwaard mag in 'blauwe' sloten een smalle strook water- en oeverplanten blijven staan vanwege de aanwezigheid van de rode Amerikaanse rivierkreeft, die liever niet in dichte begroeiing leeft.

Voor specifieke richtlijnen tijdens de jaarlijkse controle kunt u ons beeldenboek raadplegen op www.hhsk.nl/onderhoudwatergangen.

Wilt u meer weten of onderhoudstips?

Kijk dan op onze website www.hhsk.nl/onderhoudwatergangen. U kunt ook bellen of mailen naar onze medewerkers van de afdeling Publiekszaken via telefoonnummer 010 45 37 200 of via mail naar info@hhsk.nl.