Jeugdbestuurder geeft gastles op Gideonschool

1 februari 2023
Het is 25 januari als jeugdbestuurder Shifra Loman haar vroegere basisschool de Gideonschool in Nieuwerkerk aan den IJssel inloopt.

Nu niet om lessen te volgen, maar lessen te geven.

De kinderen kijken vol nieuwsgierigheid naar wie er binnen komt lopen in de school. Tientallen kleine oogjes richten zich op Shifra,. "Welkom bij de Gideonschool!’’ zegt de meester van groep 6 enthousiast, terwijl hij Shifra heel hartelijk ontvangt en naar de klas leidt. Shifra loopt als eerste de klas binnen en terwijl het eerst heel rumoerig is, sussen de stemmetjes al snel.

Slimme klas

Shifra begint met haar presentatie. “Wie weet wat dit is?”, vraagt Shifra terwijl ze wijst naar een van de deltawerken op het bord. “Dat is de stormvloedkering!” antwoorden de kinderen. Enigszins verbaasd antwoordt Shifra: “Ja dat klopt!” Dit is een slimme klas, petje af hoor groep 6! De presentatie gaat nog door en Shifra vraagt aan de klas: “wie heeft er allemaal een regenton?” “Die krijgen we!” schreeuwt een meisje door de klas.

"Eens kijken of jullie goed hebben opgelet”

Als de presentatie is afgelopen, wordt de groep in tweeën gesplitst. De ene helft gaat naar beneden, naar de watertafel waar Shifra bijstaat en de tweede helft krijgt een waterquiz door Neeldert van Laar, een medewerker van het waterschap. “Eens kijken of jullie een beetje hebben opgelet bij Shifra.”

“Bij deze quiz moet je iets roods en iets groens in je handen hebben.’’ De kinderen zoeken snel naar een voorwerp dat de juiste kleur heeft. “Is roze ook goed?’’ vraagt een van de kinderen. Nadat iedereen iets heeft gekozen, begint de waterquiz.

Nadat Neeldert een aantal vragen stelt, staan er nog vier kinderen in het spel. Neeldert komt met de laatste vraag: “Hoeveel waterschappen zijn er in Nederland?” Eén kind is zo verbaasd dat hij ineens proestend begint te lachen. “Weet ik veel!” zegt een andere leerling. Geen van de kinderen heeft goed geantwoord, maar toch krijgt iedereen een lekker rolletje pepermunt als prijs.

Natte vloer

De quiz is afgelopen, de kinderen hebben goed gestreden maar nu moeten ze door naar de watertafel, een model van een stad waar een hoosbui nagedaan wordt. “Kijk nou, de vloer is helemaal nat!” reageren de kinderen als ze het water op de vloer zien kletteren.

Shifra legt heel goed uit wat er gebeurt als er te veel steen is en te weinig gras in een wijk. Een van de kinderen mag de gieter gebruiken om het water in de watertafel te gieten. “Het regent! Het regent! De pannetjes worden nat!” zingen de kinderen.

Nu er wel heel veel water in de watertafel ligt, vraagt Shifra aan de kinderen: “Maar hoe gaan we dit water nu weg krijgen?” De sponzen komen nu boven tafel en een voor een worden de stenen straten en pleinen vervangen door groene tuinen en grasvelden. De kinderen krijgen allemaal een spons en mogen de sponzen in de watertafel plaatsen. ”De spons moet daar hoor!” zegt er eentje. “Ja dat weet ik!” zegt de ander.

Als laatste laat Shifra nog zien hoe het gemaal werkt en pompt zo het water weg. “Jongens en meiden, we gaan weer terug naar de klas!” roept de meester. “Aww!” “Nou!” reageren de kinderen teleurgesteld. De meester zwaait Shifra nog even uit en dan vertrekt ze weer. Op naar de volgende gastles! In totaal gaf Shifra vier gastlessen over water op de school.