Jongeren duiken in waterbeheer

16 maart 2023
Wat doen waterschappen nou eigenlijk precies, welke onderwerpen spelen binnen het waterschap en wat valt er dan te kiezen?

In aanloop naar de waterschapsverkiezingen zijn we ook richting diverse groepen jongeren extra actief geweest als waterschap. We zetten voor u graag een aantal activiteiten van afgelopen week met jongeren op een rijtje.

Minister bezoekt MBO-verkiezingsfestival

Op de verkiezingsdag, woensdag 15 maart, bezocht minister Bruins-Slot het verkiezingsfestival van het MBO Zadkine College. 500 MBO-studenten kregen via diverse kraampjes, workshops en activiteiten van alles te weten over de (waterschaps)verkiezingen. Als hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard waren we ook van de partij met onze interactieve watertafel en de 3D waterkaart van Nederland. Mooie educatieve modellen waar ook de minister al snel op afstapte. Aan de hand hiervan gingen onze waterexperts en de minister met jongeren in gesprek over het belang van goed waterbeheer.

Klimaatstad

Stel, je hebt tien miljoen euro te besteden tot 2035. Hoe kun je die het best gebruiken om Rotterdamse wijken klimaatbestendiger te maken? Zestig derdejaars studenten watermanagement kwamen vrijdagochtend 10 maart op bezoek op ons kantoor om met onze waterexperts in onderhandeling te gaan over hun ideeën hierover. Zo waren er ideeën uitgewerkt over slimme waterbergingen, grootschalige vergroening, samenwerking met woningcorporaties en campagnes om bewoners mee te betrekken. Een selectie van deze ideeën zal vanaf mei worden tentoongesteld in ons kantoor aan de Maasboulevard.

Voor en achter de schermen

Op vrijdagmiddag 10 maart ontvingen we 40 studenten van de lerarenopleiding aardrijkskunde op ons kantoor. Met hen deden we onder andere een waterspel en gingen we naar Gemaal Schilthuis. De meeste studenten zijn nog nooit in een gemaal geweest en kregen zo een mooi inkijkje in het werk van het waterschap, zowel voor als achter de schermen. En via deze toekomstige docenten bereiken we weer vele leerlingen.

Ook een rondleiding of gastles?

Iedereen is welkom om te komen kijken wat we als waterschap doen. Houdt de nieuwsbrief in de gaten als er rondleidingen worden gegeven, zoals begin mei tijdens de Week van Ons Water. Ook via dit aanvraagformulier kunt u informeren naar mogelijkheden voor rondleidingen of gastlessen.