Jongerendebat: ‘Versteende schoolpleinen moeten verboden worden’?

Jongerendebat: ‘Versteende schoolpleinen moeten verboden worden’?

Jongerendebat

Zestig leerlingen van zes scholen uit Rotterdam en omgeving debatteerden met elkaar tijdens het Rotterdamse Water- en Klimaatdebat voor jongeren op 1 februari in Pompgebouw de Esch te Rotterdam. Het debatteam van Emmauscollege won de debatcompetitie en kreeg als prijs een cheque voor een vlogtraining uitgereikt door de bestuurders van waterschappen en gemeente.

De scholen uit Rotterdam en omgeving gingen met elkaar in debat rond de thema’s water, klimaatverandering en klimaatbestendige stad. Klimaatverandering heeft gevolgen voor hoe wij in de toekomst wonen, werken en recreëren. En voor het waterbeheer. De zeespiegel stijgt, we krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Dit betekent zwaardere buien, maar ook langere perioden met hitte en droogte. Hevige regenval kan leiden tot wateroverlast. En we verwachten grotere extremen in de rivierstanden. Dit vraagt om aanpassingen in de stad. Over dit thema werd dit jongerendebat georganiseerd.

Jeugdbestuurders

De debatmiddag is een initiatief van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Delfland. De jeugdbestuurders Silee, Judith, Mick en Jiska hadden een bijdrage in de organisatie. Zij helpen de waterschappen om met aansprekende activiteiten jongeren beter te bereiken.

Silee Sakha, jeugdbestuurder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: “Straks in maart zijn de waterschapsverkiezingen. Helaas mogen de meeste scholieren nog niet stemmen. Dat betekent niet dat ze geen mening hebben over vraagstukken over klimaat en water. Dat bleek wel tijdens het jongerendebat. Mooi om te zien hoe jongeren zo betrokken zijn op het waterbeheer en hier enthousiast over debatteren. Terecht ook natuurlijk: wij zijn degenen die straks te maken hebben met het beleid dat nu gemaakt wordt!”

Stellingen

Aan het debat deden debatteams van de volgende zes scholen mee: Emmaüs College, Laurens Lyceum en Wartburg College Guido de Brès uit Rotterdam, Johan de Wittgymnasium uit Dordrecht, Dalton Lyceum uit Barendrecht en Lentiz Reviuslyceum uit Maassluis. Stellingen waarover gedebatteerd is zijn bijvoorbeeld: ‘wateroverlast door hevige regen is onvermijdelijk’, ‘de Coolsingel moet weer een echte singel worden’ en ‘versteende schoolpleinen moeten verboden worden’.

Het winnende debatteam van het Emmauscollege ontvangt de prijs van de jury van het finaledebat: Bert Wijbenga (Gemeente Rotterdam), Paul van den Eijnden (hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard) en Piet-Hein Daverveldt (Hoogheemraadschap van Delfland).