Maatregelen vanwege droog en warm weer

13 juni 2023
Na een regenachtig voorjaar is er sinds mei geen druppel regen gevallen in onze regio. Ook schijnt de zon veel en is het warm.

Dit heeft invloed op de stand en de toestand van het water. Doorlopend houden we dit in de gaten en we nemen voorzorgsmaatregelen.

Water op peil

Ook nu het droog en warm weer is, zijn de waterstanden in ons werkgebied zoals ze moeten zijn. Om dat zo te houden, nemen we maatregelen. Bij Lekkerkerk gebruiken we een extra pomp, om water vanuit de polder naar het hogere peilgebied Lekkerkerk te pompen.

Water van Hollandsche IJssel naar Rotte

In de landen om ons heen is het ook droog weer. Daardoor neemt de aanvoer van zoetwater van de grote rivieren Nieuwe Maas, Hollandsche IJssel en Lek langzaam af. Dit betekent dat we in Rotterdam beperkt voldoende zoetwater vanuit de Nieuwe Maas kunnen inlaten. Daarom laten we vanaf begin juni water in via de Hollandsche IJssel. Vanuit de Hollandsche IJssel voeren we het water via de Ringvaart naar de Rotte. Het water pompen we op de Rotte met gemaal Leemhuis-Stout bij Oud-Verlaat, vlakbij de Zevenhuizerplas.

Zo houden we alle wateren in ons gebied op peil. De wateren, kades en dijken houden we doorlopend in de gaten. Daarbij monitoren we op bijzonderheden die kunnen optreden bij droog of warm weer, zoals vissterfte, blauwalg, of scheuren en verzakkingen bij dijken.