Minder wateroverlast door slim dak

30 september 2021
Op een woongebouw van Woonstad Rotterdam aan de Moerkapellestraat in het Oude Noorden, ligt sinds kort een bijzonder dak dat rekening houdt met de weersverwachting.

Op een woongebouw van Woonstad Rotterdam aan de Moerkapellestraat in het Oude Noorden, ligt sinds kort een bijzonder dak dat rekening houdt met de weersverwachting. Als het hard gaat regenen vangt dit zogeheten ‘waterretentiedak’ het water tijdelijk op. Daardoor heeft het riool minder grote hoeveelheden water te verwerken. Het dak is op donderdag 30 september officieel geopend door Mohamed el Achkar, bestuurder van Woonstad Rotterdam en Paul van den Eijnden, hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

‘Slim’ groenblauw dak

Het dak is een groenblauw dak: onder de sedumlaag (groen) zit een extra laag om regenwater op te vangen en vast te houden (blauw). Het dak heeft een slim besturingssysteem dat gekoppeld is aan de weersverwachting. Als er een hevige regenbui aankomt, maakt het dak ruimte vrij om dat water op te vangen.

566 badkuipen

Dit systeem heeft ook als voordeel dat water langer op het dak vastgehouden kan worden als voeding voor de plantjes. Ook zorgt het voor verkoeling. Het dak kan geleegd worden bij voorspelde vorst. De capaciteit van het dak is 85.000 liter, dat zijn 566 badkuipen.

Voorbeeldproject

”Om als waterschap te kunnen blijven zorgen voor droge voeten, en schoon en voldoende water, is het noodzakelijk dat we rekening houden met de gevolgen van klimaatverandering”, aldus Paul van den Eijnden, hoogheemraad bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. ’’Door klimaatverandering regent het steeds harder en vaker. Door het stenige karakter van de stad kan het regenwater bij een flinke bui niet goed wegstromen. Ook de riolering kan veel water niet altijd aan, met wateroverlast als gevolg. ‘Groenblauwe’ daken, zoals het dak van Woonstad, houden regenwater tijdelijk vast, zodat het riool minder zwaar wordt belast. Daarom hebben wij financieel bijgedragen aan dit project. We hopen dat dit dak als voorbeeld dient voor anderen, want alleen samen (als waterschappen, inwoners en bedrijven) kunnen we de stad optimaal voorbereiden op het veranderende klimaat.”